Pereiti į pagrindinį turinį

Šveicarija tapo narkomanų rojumi

2008-12-02 09:00

Šveicarija nubalsavo už periodišką heroino dozių skyrimą užkietėjusiems narkomanams. Tačiau įteisinti marihuanos vartojimo šalies gyventojai nesiryžo.

Heroino skyrimo narkomanams eksperimentinė programa Šveicarijoje jau 10 metų veikia 23 ligoninėse. Nuo svaigalų priklausomi asmenys du kartus per dieną ateina į medicinos įstaigą, gauną valstybinių laboratorijų gaminamo narkotiko dozę ir gali ją susileisti švariais švirkštais, stebint medicinos seselėms.

68 proc. Šveicarijos gyventojų per sekmadienio referendumą pritarė, kad ši programa būtų įteisinta visoje šalyje. Jos šalininkai tvirtina, kad įteisinus programą gatvėse gerokai sumažėjo narkomanų, o jų gyvenimo sąlygos ir sveikata pagerėjo. Be to, gatvėse sumažėjus narkomanų smuktelėjo ir nusikalstamumas.

Jungtinės Tautos pasmerkė Šveicarijos vykdomą politiką. Pasak organizacijos ekspertų, šitaip skatinamas kvaišalų vartojimas. Tačiau Šveicarijos pavyzdys įkvėpė kai kurias kitas šalis. Australija, Belgija, Vokietija, Ispanija ir Kanada irgi svarsto galimybę skirti narkomanams nedideles dozes kvaišalų.

Per referendumą sekmadienį šveicarai taip pat turėjo išreikšti nuomonę dėl marihuanos vartojimo įteisinimo. 63 proc. rinkėjų pasisakė prieš.

Šveicarija jau bandė įteisinti marihuaną 2002 m. Tuomet į šalį pradėjo plūsti daugybė kvaišalų mėgėjų iš gretimų šalių. Išaugus nusikalstamumui marihuana netrukus vėl buvo uždrausta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų