Šveicarijos prezidentu paskirtas URM vadovas I. Cassisas

Šveicarijos parlamentas trečiadienį išrinko užsienio reikalų ministrą Ignazio Cassisą (Injacijų Kasisą) nauju šalies prezidentu.

Jis prie valstybės vairo stos 2022 metais, visuomenėje augant įtampai dėl valdžios atsako į koronaviruso pandemiją.

I. Cassisas, nuo sausio 1 dienos eisiantis daugiausia reprezentacinio pobūdžio pareigas, savo padėkos kalboje pareiškė, jog „neleisime, kad mus suskaldytų“.

Dabartinio diplomatijos vadovo paskyrimas nesukėlė nuostabos, nes jis yra vienas iš septynių šveicarų vyriausybės narių, kuriam atėjo eilė rotacijos tvarka vienerius metus vadovauti prezidentūrai.

60 metų konservatyvios Liberalų partijos narys, prie vyriausybės prisijungęs 2017 metais, eidamas prezidento pareigas toliau dirbs Šveicarijos vyriausiuoju diplomatu.

Prie valstybės vairo jis pakeis ekonomikos ministrą Guy Parmeliną (Gi Parmeleną) .

I. Cassisas buvo išrinktas surinkęs 156 balsus iš 197 galimų – tai gana prastas rezultatas užsienio reikalų ministrui. Visgi jis anksčiau yra sulaukęs nemažai kritikos dėl netaktiškumo ir nenuoseklios komunikacijos.

Tiek jis, tiek G. Parmelinas kritikuojami dėl Šveicarijos santykių su Europos Sąjunga vystymo. Gegužę Bernas staiga nutraukė ilgametes derybas, per kurias siekta sudaryti bendradarbiavimo susitarimą su Briuseliu.

Būdamas prezidentas, G. Parmelinas pranešė blogą žinią, tačiau I. Cassis žiniasklaidoje buvo plačiai kaltinamas dėl nesėkmės. Jis taip pat sulaukė priekaištų, kad stengėsi nesureikšminti ginčo su šalies didžiausia prekybos partnere pasekmių.

Trečiadienį parlamentas taip pat išrinko sveikatos apsaugos ministrą Alainą Bersetą (Aleną Bersetą) viceprezidentu, todėl jam sudarytos sąlygos 2023 metais tapti valstybės vadovu.

Būdamas pagrindinis Šveicarijos atsako į COVID-19 veidas, A. Bersetas susidūrė su priemonių ir ribojimų priešininkų įžeidinėjimais ir net sulaukė grasinimų nužudyti.

Oponentai peikė reikalavimą pateikti vadinamąjį COVID-19 pasą norint patekti į daugelį viešųjų vietų, teigdami, kad taip kuriama „apartheido“ sistema.

Praėjusį mėnesį jie inicijavo referendumą prieš įstatymą, remiantis kuriuo išduodamas šis pažymėjimas. Tačiau po įtemptos agitacijos, pasižymėjusios beprecedenčiu priešiškumu šioje paprastai ramioje šalyje, 62 proc. rinkėjų nubalsavo už šią vyriausybės priemonę.

Trečiadienį I. Cassisas išreiškė viltį, kad susiskaldymo visuomenėje pavyks atsikratyti. Pasak jo, šveicarai įveiks šį iššūkį ir pasijus „stipresni ir vieningesni nei kada nors anksčiau“.

Gydytojo išsilavinimą turintis I. Cassisas bus tik penktas politikas iš italakalbės Šveicarijos mažumos prezidento poste.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių