Pereiti į pagrindinį turinį

Taikos derybos ėmė kiršinti

2013-06-20 23:59
Taikos derybos ėmė kiršinti
Taikos derybos ėmė kiršinti / AFP nuotr.

Derybos dėl taikos Afganistane net neprasidėjusios jau pakibo ant plauko ir ėmė kiršinti jų dalyvius. Patys pasiūlę pradėti dialogą, sukilėliai po keleto valandų smogė JAV bazei, o Afganistano valdžia niršta dėl nenuoseklios Vašingtono pozicijos.

Atidarė biurą Katare

Talibanas antradienį atidarė savo politinį biurą Katare ir atvėrė kelią galimoms taikos deryboms po 12 metų kovų Afganistane. Vašingtonas iš karto pareiškė turįs vilčių jau šiandien pradėti derybas su savo priešu Kataro sostinėje.

Savo pareiškime Talibanas nurodė ir priežastis, kodėl atidaromas biuras. Pabrėžiama, kad jis padės megzti ryšius su pasauliu, sutikti kitų afganistaniečių, susisiekti su Jungtinėmis Tautomis, kitomis agentūromis ir žiniasklaida.

"Afganistano Islamo Emyratas nenori jokios grėsmės iš Afganistano žemės kitoms šalims ir yra prieš bet kokius grasinimus šalims, kurios naudojasi Afganistano žeme", – pareiškė šį grupė, pasiskelbdama savo oficialiuoju vardu.

"Mes palaikome politinį ir taikų sprendimą, kuris baigia Afganistano okupaciją bei garantuoja islamo sistemą ir saugumą visoje šalyje", – pabrėžia Talibanas.

Pareiškime, kuriame neužsimenama apie taikos derybas ar Afganistano vyriausybę, dėkojama Kataro emyrui, leidusiam Talibanui atidaryti savo biurą emyrate.

Svarbus pirmasis žingsnis

JAV palankiai sutiko žinią apie Talibano sprendimą atidaryti savo biurą. Prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad planuojamos derybos su Talibanu yra svarbus pirmasis žingsnis siekiant užbaigti karą Afganistane, tačiau perspėjo, kad priešakyje laukia ilgas ir duobėtas kelias.

"Afganistaniečių vadovaujamas ir afganistaniečiams priklausantis taikos procesas yra geriausias būdas užbaigti smurtą bei užtikrinti ilgalaikį stabilumą Afganistane bei regione, – B.Obama antradienį sakė Šiaurės Airijoje vykusio Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikimo kuluaruose. – Tai svarbus pirmasis žingsnis susitaikymo link. Nors tai labai ankstyvas žingsnis, – numatome, kad šiame kelyje bus daug duobių, – faktas, jog šalys turi galimybę kalbėtis ir diskutuoti dėl Afganistano ateities, manau, yra labai svarbus."

Tai būtų pirmos oficialios tiesioginės JAV ir Talibano derybos. Anksčiau Vašingtonas bandė užmegzti dialogą su sukilėliais, bet derybos niekada nebuvo tiesioginės.

Žuvo keturi kareiviai

Anot Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC apžvalgininko Marko Mardello, Vašingtono žingsnis kai kam gali atrodyti kaip išdavystė, nes JAV pradeda dialogą su tais, kurie nužudė tūkstančius amerikiečių karių. Tiesa, ir Talibaną turėtų kamuoti sąžinė spaudžiant rankas tiems, kurie įsiveržė į jų šalį ir taip pat nužudė daug žmonių.

O karas tebevyksta ir Talibanas, pats pasiūlęs dialogą, jau netrukus vėl smogė JAV karo bazei Afganistane.

"Praeitą naktį dvi didelės raketos buvo paleistos į Bagramo oro pajėgų bazę ir pataikė į taikinį. Keturi kariai žuvo, dar šeši sužeisti. Raketos sukėlė didelį gaisrą", – pranešė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Nepatinka pavadinimas

Apžvalgininkai teigia, kad dėl taikos Afganistane pirmiausia turi susitarti patys afganistaniečiai. Bet tokia perspektyva kol kas atrodo labai miglota. Talibanas atsisako pradėti tiesiogines derybas su Afganistano prezidentu Hamidu Karzai, o šis neribotam laikui atidėjo bet kokius ryšius su sukilėliais. Maža to, kilus ginčui dėl siūlomų derybų su Talibanu, Kabulas sustabdė derybas su Vašingtonu dėl sutarties, kuri leistų JAV kariams likti Afganistane po 2014 m.

"Esama prieštaravimų tarp to, ką JAV vyriausybė sako ir daro dėl Afganistano taikos derybų, – vakar pranešė prezidento H.Karzai atstovas Aimalas Faizi. – Prezidentas sustabdė derybas dėl Dvišalės saugumo sutarties su JAV šį rytą."

A.Faizi nurodė, kad tokį žingsnį lėmė ginčas, kurį sukėlė Talibano biuro pavadinime figūruojantys žodžiai "Afganistano Islamo Emyratas". Toks buvo oficialus šio islamistinio judėjimo režimo pavadinimas nuo 1996 iki 2001 m. pabaigos, kai Talibanas žlugo.

"Prezidentas nepatenkintas dėl tokio biuro pavadinimo. Mes nepritariame pavadinimui "Afganistano Islamo Emyratas", nes tokio dalyko nėra, – sakė A.Faizi. – JAV žino apie prezidento poziciją."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų