Pereiti į pagrindinį turinį

Tailando opozicija perėmė valdžią

2008-12-16 09:00

Po ilgų ir audringų protestų pagaliau išrinkus naują premjerą Tailandas viliasi grįžti į normalų gyvenimą. Opozicijos lyderis Abhisitas Vejjajiva vakar buvo išrinktas trečiuoju šalies premjeru per keturis pastaruosius mėnesius.

Teismui paleidus buvusią valdančiąją partiją, įtariamą ryšiais su anksčiau nuverstu premjeru Thaksinu Shinawatra, po dviejų savaičių Tailando parlamentas pareiškė pasitikėjimą Didžiojoje Britanijoje gimusiu Demokratų partijos lyderiu, kuriam teks vadovauti netvirtai koalicinei vyriausybei.

Šis žingsnis išprovokavo ankstesnės vyriausybės šalininkų protestus ir mėginimus užblokuoti parlamentą. Dešimtys raudonus marškinėlius vilkinčių pasipiktinusių Th.Shinawatros šalininkų vakar susirėmė su policija ir atvilko prie parlamento rūmų vartų eismo užtvarus, kad įstatymų leidėjai po posėdžio negalėtų išeiti.

Balsavimas parlamente įvyko po šešis mėnesius trukusių audringų protestų, kuriuos organizavo Th.Shinawatrai priešiškas Liaudies aljansas už demokratiją. Protestai kulminaciją pasiekė lapkričio pabaigoje, kai demonstrantai užėmė ir savaitę blokavo du Bankoko oro uostus. Dėl to Tailande buvo įstrigę 350 tūkst. keleivių. Taip pat smarkiai nukentėjo šalies įvaizdis ir ekonomika.

Oksfordo universitetą baigęs A.Vejjajiva kol kas nenurodė, kokią kryptį pasirinks jo vyriausybė, tačiau anksčiau yra sakęs, jog jam svarbiausia atkurti Tailando ekonomiką ir pasiekti politinę vienybę po daugelį mėnesių trukusių neramumų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų