Taivane per masines kariuomenės organizuotas vestuves susituokė dvi gėjų poros

Taivane penktadienį per kariuomenės surengtas masines vestuves susituokė dvi tos pačios lyties asmenų poros, mojuodamos vaivorykštės spalvų vėliavomis ir braukdamos džiaugsmo ašaras.

Tai buvo istorinis įvykis Azijos LGBT bendruomenei.

Taivanas laikomas viena progresyviausių visuomenių Azijoje, kalbant apie homoseksualų teisių judėjimo pasiekimus. Ši sala tapo pirmąja regione, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas 2019 metų gegužę po įnirtingų politinių kovų.

Šiaurinėje Taojuano apygardoje esančioje karinėje bazėje po atviru dangumi vykusioje ceremonijoje pirmiausia įvyko beveik 200 porų paradas, o vėliau poros davė santuokos įžadus.

Tarp besituokiančiųjų buvo dvi kariškės ir jų civilinės partnerės. Tai buvo pirmasis atvejis, kai masines vestuves savo nariams reguliariai rengiančios ginkluotosios pajėgos sutuokė tos pačios lyties asmenų poras.

„Kariuomenei tai yra didelis žingsnis pirmyn“, – sakė žurnalistams karinę uniformą vilkinti leitenantė Chen Ying-hsuan.

„Tikiuosi, kad išdrįs pasiviešinti ir daugiau tos pačios lyties porų. Kariuomenė yra atvira, o prieš meilę mes visi esame lygūs“, – pridūrė 27 metų moteris.

„Mūsų meilė tokia pati, kaip ir bet kurios heteroseksualios poros“, – švytėdama iš džiaugsmo sakė jos 26 metų nuotaka Li Lichen, vilkėjusi tradicinę baltos spalvos suknelę.

„Šiandien esame čia, tikėdamiesi, kad kitose (masinėse vestuvėse) dalyvaus daugiau tos pačios lyties porų“, – kalbėjo ji.

36  metų majorė  Wang Yi ir jos partnerė Yumi Meng laikė vaivorykštės spalvų vėliavas ir su savo artimaisiais pozavo nuotraukoms prie karinių šarvuočių.

„Šaunu matyti tokią pažangą kariuomenėje“, – pareiškė 37 metų Yumi Meng ir pridūrė, kad „didžiuojasi“, jog jos žmona tarnauja kariuomenėje.

LGBT paradai ir maldos pusryčiai

Abiejų porų nuotraukos plačiai išplito po internetą po to, kai anksčiau šią savaitę buvo paskelbtos kariuomenės paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Po jomis pasirodė daugybė poras sveikinančių žinučių iš Taivano ir už jo ribų.

Pernai Karinių jūrų ir oro pajėgų organizuotose masinėse vestuvėse turėjo dalyvauti trys poros, tačiau jos pakeitė savo planus, sulaukusios didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo.

Anksčiau buvusio salos valdytojo Chiang Kai-shek autoritarinio režimo valdytas Taivanas pastaraisiais dešimtmečiais tapo viena ryškiausių Azijos liberaliųjų demokratijų.

Per pastarąjį dešimtmetį jis padarė didelę pažangą homoseksualų teisių srityje. Kasmet saloje rengiamas didžiausias žemyne gėjų paradas.

Pernai Taivanas pateko į istoriją, tapęs pirmuoju regione, įteisinusiu homoseksualų porų santuokas po to, kai parlamentas priėmė tos pačios lyties porų santuokos įstatymą.

Nuo įstatymo įsigaliojimo Taivane savo santykius jau įteisino daugiau nei 4 tūkst. porų.

Šeštadienį saloje vyks kasmetinis gėjų paradas. Manoma, kad į Taivaną, vieną iš nedaugelio su koronaviruso pandemija susidorojusių pasaulio vietų, atvyks minios žmonių.

Tačiau homoseksualų laisvių klausimas kelia didelį susiskaldymą visuomenėje, ypač tarp konservatyvių religinių grupių ir vyresnių kartų atstovų.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen neseniai sulaukė kritikos savo socialinių tinklų paskyrose iš kai kurių krikščionių bendruomenės narių, paraginusi žmones šiemet prisijungti prie gėjų parado.

Po šio kvietimo pirmą kartą po maždaug 20 metų buvo atšaukti religinių grupių organizuojami religiniai pusryčiai, į kuriuos paprastai kviečiamas Taivano prezidentas.

Gėjų teises remianti Tsai Ing-wen remia gėjų teises ir savo laiku nepabūgo politinės rizikos pasisakydama už tos pačios lyties porų lygybę.

Tačiau rizika pasiteisino ir sausį ji iškovojo triuškinamą pergalę rinkimuose, užtikrinusią kitą kadenciją.

Taivano LGBT grupės birželį – „Pride“ paradų mėnesį – šiemet jau surengė vieną mažesnį paradą, solidarizuodamosi su viso pasaulio gėjų bendruomenėmis, dėl pandemijos negalėjusiomis masiškai išeiti į gatves.

Nors homoseksualų santuokas įteisinantis įstatymas buvo laikomas didžiule LGBT bendruomenės pergale Taivane, homoseksualų poros iki šiol susiduria su suvaržymais, kurių neturi heteroseksualios šeimos. Joms neleidžiama įsivaikinti vaikų, tuoktis užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
kokia taivaniečių armijos ginkluotė? pi-ės ir sifilis?

To -Amerikiečiui

To -Amerikiečiui portretas
Matomai esi pamylėtas per visus galus,kad toks patenkintas.

Amerikieciui

Amerikieciui portretas
Tai pas jus visai negydo ligoniu su proto negalia? Girdejau, lyg gydo elektroszoko pagalba?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių