Tarp Ekvadoro ir Argentinos kilo diplomatinis ginčas dėl pabėgusios eksministrės

  • Teksto dydis:

Ekvadoro ir Argentinos diplomatiniai nesutarimai paaštrėjo antradienį, paaiškėjus, kad Argentinos ambasadoje gyvenusi nuteista buvusi vyriausybės narė pabėgo iš sostinės Kito į Venesuelą.

Maria de los Angeles Duarte (Marija de los Ancheles Duartė), dirbusi valdant Ekvadoro eksprezidentui Rafaeliui Correa (Rafaeliui Korėjai), buvo nuteista aštuoneriems metams už kyšininkavimą, tačiau nuo 2020 metų rugpjūčio mėnesio kartu su sūnumi, kurio tėvas yra argentinietis, slapstėsi Argentinos ambasadoje.

Argentina pasiūlė M. de los Angeles Duarte prieglobstį, tačiau Ekvadoras atsisakė leisti jai laisvai išvykti iš šalies.

Argentinos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad antradienį nuo 11 val. M. A. Duarte „buvo Argentinos ambasadoje Karakase“, tačiau nepateikė jokios informacijos apie tai, kaip jai pavyko pabėgti į Venesuelą.

Ekvadoras reagavo piktai ir iškvietė Argentinos ambasadorių Gabrielį Fuksą pasiaiškinti dėl, jo teigimu, nenuoseklių ambasados komentarų apie tai, kaip M. de los Angeles Duarte pabėgo, ir dėl to, kad jis atsisakė perduoti vaizdo stebėjimo kamerų įrašus iš komplekso vidaus.

Tada sostinė Kitas paskelbė G. Fuksą persona non grata ir atšaukė savo ambasadorių konsultacijoms į Argentiną.

Po to Buenos Airės pasekė jo pavyzdžiu ir atšaukė savo ambasadorių iš Kito bei pareiškė, kad taip pat išsiųs Ekvadoro ambasadorių.

Argentinos užsienio reikalų ministras Santiago Cafiero (Santjagas Kafjeras) savo Ekvadoro kolegai pirmadienį pranešė, kad M. de los Angeles Duarte pabėgo iš ambasados „be darbuotojų žinios“.

Tuomet M. de los Angeles Duarte pabėgo iš Kito, atvyko į Venesuelą ir prisistatė Argentinos ambasadoje Karakase, nenurodydama, kaip ji ten atvyko ir ar ją lydėjo sūnus, sakoma antradienį paskelbtame Argentinos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jame priduriama, kad eksministrė „teigė neketinanti artimiausiu metu vykti į Argentiną“, nors ji „teiravosi dėl dokumentų“, kuriuos ši šalis galėtų jai pasiūlyti.

Pasak prokuratūros, M. de los Angeles Duarte buvo nuteista kartu su 2007–2017 metais prezidento pareigas ėjusiu R. Correa ir kitais buvusiais vyriausybės pareigūnais korupcijos byloje, susijusioje su prašymu duoti beveik 7,6 mln. dolerių (7,08 mln. eurų) kyšių už valstybines sutartis.

R. Correa, kuriam suteiktas prieglobstis Belgijoje, kur gimė jo žmona, teigia, kad yra politinio persekiojimo auka.

Ekvadoro užsienio reikalų ministras Juanas Carlosas Holguinas (Huanas Karlosas Holginas) žurnalistams sakė esąs įsitikinęs, kad dialogo būdu galima atkurti jo šalies ir Argentinos santykius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje kažkodėl gyvena, pabėgusi

Lietuvoje  kažkodėl gyvena, pabėgusi  portretas
ir pasislėpusi Baltarusijos prezidentė, išlaikoma mokesčių mokėtojų pinigais. Pas mus aukštesnis lygis.

Anonimas

Anonimas portretas
Kada nuteis bent vieną mūsų eksprezidentą ?

Aferistas

Aferistas portretas
Iš snukio, tai tipiška aferistė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių