Pereiti į pagrindinį turinį

TATENA: situacija prie Zaporižios AE darosi vis labiau nenuspėjama

2023-05-07 06:11

Jungtinių Tautų branduolinės energetikos agentūros vadovas perspėjo dėl pavojingų sąlygų aplink didžiausią Europos atominę elektrinę, nes Rusijos primestai valdžiai evakuojant civilius gyventojus iš vietovių netoli Zaporižios jėgainės kilo nuogąstavimų, kad regione gali paaštrėti kovos.

Scanpix nuotr.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ne kartą reiškė susirūpinimą dėl šešių reaktorių elektrinės pietų Ukrainoje, kuri atsidūrė fronto linijoje nuo praėjusių metų, kai ją užėmė Rusijos pajėgos, saugumo.

Motyvuodama, jos teigimu, suintensyvėjusiu apšaudymu iš Ukrainos pusės, Rusijos primesta valdžia anksčiau šią savaitę įsakė šeimoms su vaikais ir pagyvenusiems žmonėms laikinai palikti netoliese esantį Enerhodaro miestą.

„Bendra situacija netoli Zaporižios atominės elektrinės darosi vis labiau nenuspėjama ir potencialiai pavojinga“, – šeštadienį paskelbtame pareiškime teigė TATENA vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

„Esu labai susirūpinęs dėl labai realios branduolinės saugos ir saugumo rizikos, su kuria susiduria elektrinė“, – sakė jis.

Nors atominės elektrinės darbuotojai lieka vietoje, TATENA ekspertai „gavo informacijos, kad prasidėjo paskelbta gyventojų evakuacija iš netoliese esančio Enerhodaro miesto, kuriame gyvena dauguma elektrinės darbuotojų, ir atidžiai stebi situaciją dėl galimo poveikio branduolinei saugai ir saugumui“, pridūrė R. Grossi.

Enerhodaro evakuacija yra platesnio masto įsakymo dėl iškeldinimo, kuris apima 18 kitų fronto vietovių Zaporižios regione, dalis.

Zaporižios srityje esančio Melitopolio meras Ivanas Fedorovas apkaltino Rusijos pajėgas, kad jos per greitai vykdo evakuaciją, nes nuo penktadienio autobusai išvyksta kas 20–30 minučių.

Šeštadienį „Telegram“ paskelbęs Rusijos okupuoto Melitopolio ir aneksuoto Krymo kontrolės posto nuotraukas, jis sakė, kad ten tvyrojo „beprotiška panika ir ne mažiau beprotiškos eilės“.

„Dalinė evakuacija, apie kurią jie paskelbė, vyksta per greitai, ir yra tikimybė, kad jie gali ruoštis provokacijoms ir (dėl šios priežasties) sutelkti dėmesį į civilius gyventojus“, – „Telegram“ rašė I. Fedorovas.

Maskva kaltina Kyjivą ir jo rėmėjus iš Vakarų dėl virtinės išpuolių ir sabotažo operacijų, taip pat ir prieš Kremlių.

Ukraina jau kelis mėnesius rengiasi kontrpuolimui, o kai kurie analitikai mano, kad pastarieji incidentai rodo, jog jis jau netrukus prasidės.

Daugiau naujienų