Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė V. Putino arešto orderį dėl Ukrainos

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) penktadienį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl Ukrainos.

Apie tai skelbiama pranešime teismo interneto svetainėje.

„Įtariama, kad Rusijos prezidentas yra atsakingas už karo nusikaltimą, neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federacijos teritoriją“, – teigė teismas.

Hagoje įsikūręs TBT taip pat išdavė Rusijos vaikų teisių apsaugos kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį dėl panašių kaltinimų.

Rusija nėra TBT narė. Neaišku, kaip TBT planuoja vykdyti orderį.

TBT teigė, kad nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2022 metų vasario 24-osios, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Pasaulis gavo signalą, kad Rusijos režimas yra nusikalstamas, o jo vadovybė ir bendrininkai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Yra pagrįstų priežasčių manyti, kad V. Putinui tenka individuali baudžiamoji atsakomybė už minėtus nusikaltimus“, – teigė Teismas.

V. Putinas, anot TBT, atsakingas tiek tiesiogiai už šių veikų padarymą, tiek už tai, kad „tinkamai nekontroliavo civilinių ir karinių pavaldinių, kurie įvykdė šias veikas arba leido jas įvykdyti“.

Arešto orderiai laikomi paslaptyje, kad būtų apsaugoti nukentėjusieji ir liudytojai, sakoma pranešime.

TBT yra paskutinės instancijos teismas, nagrinėjantis nusikaltimus, už kuriuos šalys negali arba nenori patraukti baudžiamojon atsakomybėn už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

TBT prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) pradėjo tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje, praėjus vos kelioms dienoms po Rusijos invazijos pradžios.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas socialiniame tinkle „Facebook“ komentuodamas žinią apie V. Putino arešto orderį parašė, jog tai reiškia, kad „už Rusijos ribų V. Putinas turi būti suimtas ir pristatytas į teismą“.

„O pasaulio lyderiai dukart pagalvos prieš paspausdami jam ranką ar sėsdami su juo prie derybų stalo. Pasaulis gavo signalą, kad Rusijos režimas yra nusikalstamas, o jo vadovybė ir bendrininkai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė A. Kostinas.

Anot jo, tai istorinis sprendimas Ukrainai ir visai tarptautinės teisės sistemai.

Ukrainos prezidentūra savo ruožtu pareiškė, kad TBT sprendimas išduoti Rusijos prezidento arešto orderį yra tik pirmas žingsnis atkuriant teisingumą dėl Rusijos invazijos.

„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo Hagos kolegija išdavė V. Putino arešto orderį. Tai tik pradžia“, – socialiniuose tinkluose pareiškė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė: „Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimai neturi jokios reikšmės mūsų šaliai, taip pat ir teisiniu požiūriu.“

„Rusija nebendradarbiauja su šia institucija, o galimi arešto „receptai“, kylantys iš Tarptautinio Teisingumo Teismo, mums bus teisiškai niekiniai“, – tvirtino ji.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras PutinasTarptautinis baudžiamasis teismasareštas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių