Pereiti į pagrindinį turinį

Teisiamas A.Navalnas: aš netylėsiu

2013-04-25 23:59
Teisiamas A.Navalnas: aš netylėsiu
Teisiamas A.Navalnas: aš netylėsiu / "Reuters" nuotr.

Tai politinis kerštas. Taip vakar pareiškė Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, teismui atnaujinus jam iškeltos turto grobstymo bylos nagrinėjimą.

Nesiruošia tylėti

"Norėtumėte, kad kalbėčiau apie medieną? Kad apsimesčiau dalyvaujantis nepolitiškai motyvuotame procese? – vakar Kirovo teisme kalbėjo A.Navalnas. – Jeigu kas nors tikisi, kad tylėsiu ir lauksiu susidorojimo, to nebus. Aš veiksiu, aišku, atsižvelgdamas į įstatymus, bet kalbėsiu tai, ką manau esant reikalinga."

36-erių A.Navalnas nepripažino kaltės byloje, kurioje kaltinamas pasisavinęs apie 510 tūkst. JAV dolerių (1,3 mln. litų) iš vienos mediena prekiaujančios Kirove įsikūrusios bendrovės, kurios konsultantu jis dirbo 2009 m., kai buvo vykdomas sandoris su regiono administracija.

Opozicijos lyderis tvirtino, kad šie kaltinimai jam buvo iškelti Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu, siekiant pašalinti potencialų varžovą per šalies vadovo rinkimus.

Jeigu bus pripažintas kaltu, jam grės iki dešimties metų kalėjimo.

Atmetė advokatų prašymus

Per vakarykštį posėdį, kuriame dalyvavo apie 100 žurnalistų ir opozicijos aktyvistų, A.Navalno advokatai ragino grąžinti bylą tirti prokurorams.

Jie vardijo daugybę tyrėjų padarytų pažeidimų ir argumentavo, kad galutiniame kaltinamajame akte pateikiama prieštaringa informacija.

"Mūsų reikalavimai pagrįsti, – A.Navalnas, kuris dėvėjo džinsus ir marškinius paraitotomis rankovėmis, vėliau sakė žurnalistams per posėdžio pertrauką. – Dabartinės būklės byla negali būti nagrinėjama. Ji žalia."

Bet teisėjas Sergejus Blinovas atsisakė grąžinti bylą prokurorams, taip pat atmetė advokatų reikalavimą jam nusišalinti.

Nebe toks linksmas

A.Navalnas, kuris pats yra teisininkas, atrodė nebe taip linksmai nusiteikęs kaip prieš savaitę, kai juokavo ir fotografavo posėdžio dalyvius savo mobiliuoju telefonu, atvykęs į Kirovą iš Maskvos naktiniu traukiniu.

Dabar šis opozicijos lyderis yra atsidūręs penkių baudžiamųjų tyrimų centre. Net jeigu jam būtų skirtas lygtinis nuosprendis, A.Navalnas niekada nebegalėtų užimti viešo posto. Jis prognozavo, kad vien ši byla gali tęstis kelis mėnesius, nes parodymus turėtų duoti apie 40 liudininkų.

Prieš vakarykštį posėdį prie Kirovo teismo buvo sustiprintas saugumas. Šalia pastato piketavo A.Navalno šalininkai.

Palaikymo žodžiai

Dienraščio "Vedomosti" vakar dienos numerio vedamajame buvęs Rusijos naftos magnatas Michailas Chodorkovskis, atliekantis antrą laisvės atėmimo bausmę šiauriniame Karelijos regione, išreiškė palaikymą A.Navalnui.

"A.Navalno byloje aiški politinė motyvacija, – rašė jis. – Sąžiningame ir teisingame teisme tokie kaltinimai būtų atmesti kaip nepagrįsti."

Buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas praėjusią savaitę taip pat išsakė savo nuomonę, argumentuodamas, kad ši byla pakenks Rusijai, nes A.Navalnui pateikti kaltinimai "kelia abejonių dėl rinkos santykių Rusijoje pagrindų" ir dvelkia Sovietų Sąjungos planine ekonomika.

"A.Navalnas teisiamas ne dėl Kirovo medienos... Jis aiškiai teisiamas už opozicinę veiklą – už tai, kad faktiškai tapo pagrindiniu Vladimiro Putino oponentu", – kitas opozicijos aktyvistas Ilja Jašinas sakė žurnalistams Kirove.

Tapo žinomesnės

Valstybinio viešosios nuomonės tyrimų instituto VTSIOM atlikta apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti antradienį, rodo, kad 51 proc. respondentų "neigiamai" vertina A.Navalną – 20 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Tačiau šis tyrimas taip pat parodė didėjantį A.Navalno žinomumą dėl didelio atgarsio sulaukusios jo bylos. 53 proc. respondentų sakė žinantys, kas yra A.Navalnas, o praeitą mėnesį atlikta kita apklausa parodė, kad tokių buvo tik 37 proc.


Medienos byla

Kaltinimai A.Navalnui buvo pateikti šiemet sausį. Anot Tyrimų komiteto, jis, būdamas Kirovo srities gubernatoriaus patarėju, organizavo valstybinės bendrovės "Kirovles" turto grobstymą, susimokęs su jos vadovu Viačeslavu Opalevu ir bendrovės "Viatskaja lesnaja kompanija" (VLK) direktoriumi Piotru Oficerovu.

Bylos medžiagą nagrinėję nepriklausomi teisininkai negalėjo suprasti, kaip tyrėjai priėjo prie išvados, jog A.Navalno iniciatyva sukurta bendrovė VLK iššvaistė 16 mln. rublių, priklausančių "Kirovles", jeigu pagal dokumentus VLK nusipirko iš "Kirovles" prekių už šią sumą, 13,7 mln. pervedė į "Kirovles" sąskaitą, o likusią skolą pripažino abi pusės.

Visgi įtarimų kelia tai, kaip būtent A.Navalno pažįstamas P.Oficerovas buvo tarpininkas parduodant dalį miško produkcijos, priklausančios valstybinei bendrovei "Kirovles".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų