Teisių grupė kaltina Ukrainą naudojant uždraustas minas

  • Teksto dydis:

Organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) antradienį apkaltino Ukrainą, kad ši prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas naudoja uždraustas priešpėstines minas, ir teigė, kad nuo jų buvo sužeista beveik 50 civilių, įskaitant penkis vaikus.

Ukrainos gynybos ministerija tvirtino, kad kariuomenė laikosi sutartimi prisiimtų įsipareigojimų dėl minų uždraudimo, tačiau kol nesibaigė karas, nekomentuos naudojamų ginklų rūšių.

Mažytės PFM minos, raketomis paskleidžiamos taikinio zonoje, dėl savo išskirtinės formos dar vadinamos minomis „peteliškėmis“ arba „žiedlapiais“.

HRW ginklų ekspertas Steve'as Goose'as (Stivas Gusas) sakė, kad „Ukrainos pajėgos, atrodo, yra plačiai paskleidusios minų“ aplink Iziumo regioną šiaurės rytuose.

Nuo balandžio iki rugsėjo pradžios Rusijos pajėgos buvo užėmusios Iziumą, kai Kyjivas kontrpuolimo metu jį atkovojo.

„Rusijos pajėgos ne kartą naudojo priešpėstines minas ir vykdė žiaurumus visoje šalyje, tačiau tai nepateisina Ukrainos naudojimosi šiais draudžiamais ginklais“, – sakė S. Goose'as.

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Farhanas Haqas (Farhanas Hakas) Niujorke teigė: „Akivaizdu, kad kai yra bet kokia tikimybė, jog buvo panaudota ginkluotė, sukėlusi tokias aukas, tai turėtų būti visapusiškai ištirta, todėl skatiname tai padaryti.“

Ukraina yra pasirašiusi 1997 metų minų draudimo sutartį ir iki 2020 metų sunaikino didžiąją dalį sovietinių minų atsargų.

Tačiau 2021 metais, likus metams iki Rusijos invazijos, Kyjivas pranešė JT, kad dar nesunaikinta daugiau kaip 3,3 mln. artilerijos raketose esančių PFM minų.

HRW teigė, kad jos tyrėjai vietoje matė fizinių tokių raketų įrodymų ir minų pėdsakų Iziumo regione, taip pat kalbėjosi su liudininkais, kurie patys aptiko minas, pažinojo ką nors, kas buvo sužeistas, arba buvo įspėti apie šiuos ginklus.

„Sveikatos priežiūros darbuotojai sakė, kad gydė beveik 50 civilių, įskaitant mažiausiai penkis vaikus, kurie buvo sužeisti priešpėstinių minų, – teigė HRW. – Maždaug pusė sužalojimų buvo susiję su trauminėmis pėdos ar blauzdos amputacijomis, tai yra sužalojimais, atitinkančiais PFM sprogstamųjų minų požymius.“

„Ukraina turėtų įsipareigoti laikytis griežtų minų draudimo sutarties nuostatų, pradėti tyrimą dėl neseniai įvykusio akivaizdaus priešpėstinių minų PFM naudojimo, patraukti asmenis atsakomybėn ir imtis priemonių apsaugoti bei sunaikinti priešpėstinių minų atsargas“, – sakė teisių grupė, taip pat ragindama Rusiją nutraukti jų naudojimą.

HRW teigė, kad lapkričio mėnesį pateikė Ukrainos valdžiai išvadų santrauką.

Gynybos viceministras Oleksandras Poliščukas atsakė, bet nepateikė tiesioginių atsakymų į kaltinimus.

Tačiau jis pasakė: „Ukraina yra patikima tarptautinės bendruomenės narė ir visiškai laikosi visų tarptautinių įsipareigojimų minų naudojimo srityje. Tai apima ir priešpėstinių minų nenaudojimą kare.“

Ukrainos valdžia „iki karo pabaigos ir mūsų suvereniteto bei teritorinio vientisumo atkūrimo“ negali komentuoti ginklų, kurie naudojami, rūšių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainauždraustos minosorganizacija Human Rights Watch

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių