Pereiti į pagrindinį turinį

Terorizmo grėsmė sėja paniką ore ir žemėje

Baimė: tvyrant įtampai, menkiausias įtarimas oro uoste gali sukelti paniką.
Baimė: tvyrant įtampai, menkiausias įtarimas oro uoste gali sukelti paniką. / "Reuters" nuotr.

Po to, kai buvo nesėkmingai bandyta susprogdinti JAV lėktuvą, Amerikos ir Europos oro uostuose policija sukyla ant kojų beveik kasdien.

Girti pokštininkai

Londono oro uoste trys neblaivūs britai penktadienį pradėjo švaistytis grasinimais ir buvo išlaipinti iš oro bendrovės "Emirates" lėktuvo, kuris turėjo skristi į Dubajų. Į oro uostą atskubėjo policijos pareigūnai su šunimis.

Gerai ginkluoti policininkai įsiveržė į lėktuvą ir suėmė grasintojus. Dviem buvo pateikti kaltinimai, trečias paleistas.

Tą pačią dieną panašus incidentas įvyko Jungtinėse Valstijose. Girtas vyriškis, skrendantis oro bendrovės "AirTran Airways" lėktuvu iš Atlanto į San Fransiską, ilgam užsirakino tualete ir sukėlė įtarimų kitiems keleiviams. Palydovų primygtinų prašymų užimti savo vietą jis nepaisė.

"Tai buvo visiškai nevaldomas žmogus, – pasakojo vienas liudininkas. – Jis išėjo iš tualeto basas, rankoje laikė elektrinį skustuvą. Jis atrodė kaip vaiduoklis."

Kilus įtarimams, kad tai gali būti teroristas, į orą pakilo du naikintuvai F-16 ir palydėjo orlaivį iki artimiausio oro uosto. Apieškoję lėktuvą, pareigūnai jokių sprogmenų nerado. Įtariamasis pakistanietis Muhammedas Abu Tahiras sulaikytas. Šiandien jam gali būti pateikti kaltinimai.

JAV naikintuvai taip pat buvo priversti pakilti trečiadienį, kai oro bendrovės "Hawaiian Airlines" lėktuve keleivis pradėjo elgtis įžūliai ir ginčytis su įgulos nariais.

Įsimylėjėliai sukėlė sumaištį

Jungtinių Valstijų policija penktadienį sulaikė 28 metų kiną Haisongą Jiangą, kuris sausio 3 d. sukėlė didelę sumaištį Niuarko oro uoste. Išlydėdamas merginą jis užsimanė nuvesti ją iki pat įlaipinimo vartų. Pasinaudojęs tuo, kad apsaugos darbuotojas kažkur pasišalino, vyriškis palindo po užtvarais ir susimaišė su keleiviais, perėjusiais patikrą. Po 20-ies minučių jis grįžo ir išvažiavo iš oro uosto.

Šis incidentas sukėlė didelę sumaištį. Trys oro uosto terminalai buvo uždaryti šešioms valandoms, o tūkstančiai keleivių priversti dar kartą atlikti patikrą.

Postą palikęs oro uosto darbuotojas buvo nušalintas. H.Jiangas šią savaitę stos prieš teismą. Jam gresia 500 JAV dolerių bauda.

Parengta daug sprogdintojų

Didelė įtampa JAV ir Europos oro uostuose tvyro dėl to, kad gruodžio 25 d. Nigerijos pilietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas bandė susprogdinti iš Amsterdamo į Detroitą skrendantį oro bendrovės "Northwest Airlines" lainerį, kuriame buvo 279 keleiviai ir 11 įgulos narių. 23 metų jaunuoliui praėjusią savaitę buvo pateikti kaltinimai. Jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

U.F.Abdulmutallabas du kartus lankėsi Jemene ir palaikė ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu "Al Qaeda". Pasak JAV televizijos CBS, įtariamasis prisipažino, kad Jemene su dar 20-ia jaunų musulmonų mokėsi sprogdinti lėktuvus.

Po pavojingo incidento pirmą Kalėdų dieną Jungtinės Valstijos susirūpino dėl terorizmo grėsmės Jemene. Vašingtonas nusprendė padidinti šiemet skiriamą finansinę paramą šiai valstybei nuo 70 mln. dolerių iki 150 mln. dolerių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų