Tęsiantis ginčui su ES, Lenkija į pareigas sugrąžino vyriausybę kritikuojantį teisėją

Lenkijos Aukščiausiasis Teismas antradienį grąžino į pareigas prieš dvejus metus nušalintą teisėją, tapusį kovos už nepriklausomus šalies teismus simboliu.

Daug teisėjų ir kitų teismų nepriklausomumo šalininkų palankiai įvertino teisėjo Igorio Tuleyos (Igorio Tulėjos) sugrąžinimą.

Pats I. Tuleya teigė, kad nėra kaltas dėl nusikaltimo, kuriuo jį kaltino valstybės prokurorai.

Prokuratūra dar nenutraukė bylos prieš šį Varšuvos apygardos teismo teisėją. Ji buvo iškelta todėl, kad jis leido žiniasklaidos atstovams dalyvauti viename iš savo teismo posėdžių, kuriame buvo sprendžiama, ar valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pažeidė taisykles per vieną 2016 metų balsavimą Seime.    

Jo šalininkai mano, kad prokuratūra nusitaikė į I. Tuleyą keršydama jam už aštrią kontroversiškų teismų sistemos reformų, kurias inicijavo 2015-aisiais į valdžią atėjusi PiS, kritiką. 

Tačiau kol kas nėra aišku, ar jo sugrąžinimo pakaks, kad baigtųsi Lenkijos vyriausybės ir Europos Sąjungos ginčas. Blokas užblokavo milijardų eurų vertės pagalbą Varšuvai dėl, jo nuomone, lenkų teismų nepriklausomumo mažinimo.

Sprendimas dėl I. Tuleyos yra naujausias įvykis sudėtingoje, jau septynerius metus trunkančioje kovoje tarp valdančiosios partijos ir lenkų teisėjų, siekiančių išlaikyti savo nepriklausomybę nuo politinės kontrolės.

I. Tuleya, kurio atlyginimas buvo sumažintas ketvirtadaliu, yra vienas iš žymiausių teisėjų tarp tų, kuriems buvo skirtos drausminės nuobaudos dėl priimtų nutarčių ir kritikos vyriausybės vykdomiems pokyčiams teismų sistemoje.

Konservatyviosios PiS vadovaujama vyriausybė keičia visą teisminę valdžią – pertvarko teismus ir kitas teismines institucijas.

Politiniai lyderiai dažnai kartoja, kad jų tikslas – sudrausminti teisėjų „kastą“, kuri, jų teigimu, nėra atsikračiusi korupcijos ir pernelyg įsitraukė į politiką.

Dėl sistemos pakeitimų susidarė situacija, kai tam tikras teisines institucijas ir teisėjus, kuriuos pasitelkė vyriausybė, daugelis kitų teisėjų ir teisininkų laiko neteisėtais, nurodydami, kad pakeitimai buvo atlikti pažeidžiant Lenkijos konstituciją.

I. Tuleya antradienį pareiškė, kad jo situacija primena Franzo Kafkos (Franco Kafkos) romaną.

„Kažkas, kas nėra teismas, mane nušalino nuo pareigų, ir kažkas, kas nėra teismas, mane į jas sugrąžino. Todėl kažkiek jaučiuosi taip, tarsi daugiau nei dvejus metus būčiau sapnavęs“, – sakė jis. Teisėją citavo valstybinė naujienų agentūra PAP.

I. Tuleya teigė planuojantis trečiadienį grįžti į darbą Varšuvos apygardos teisme, bet pridūrė, kad yra pasirengęs viskam.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių