Tokijo olimpiados renginiuose galės dalyvauti iki 10 tūkstančių žiūrovų

Tokijo olimpiados renginiuose galės dalyvauti iki 10 tūkst. žiūrovų, bet jei daugės COVID-19 atvejų, gali būti nuspręsta varžybas rengti už uždarų durų, pirmadienį paskelbė organizatoriai.

Kelios savaitės iki olimpiados atidarymo paskelbtu sprendimu užbaigiamos mėnesius trukusios spėlionės dėl to, ar vietos sirgaliai bus įleisti į metams dėl pandemijos atidėtas žaidynes. Kovo mėnesį žiūrovams iš užsienio buvo uždrausta atvykti į olimpiadą.

„Atsižvelgiant į vyriausybės [taikomus] apribojimus viešiems renginiams, žiūrovų olimpinėse žaidynėse limitas bus... 50 proc. vietų objektuose, iki, daugiausiai, 10 tūkst. žmonių visuose objektuose“, – sakoma organizatorių pareiškime.

Sprendimas dėl to, kiek žiūrovų galės stebėti paralimpines žaidynes, atidėtas iki liepos 16-osios, kai bus likusi savaitė iki jų pradžios, nurodoma pareiškime.

Pareigūnai paliko galimybę atšaukti sprendimą, jei virusas vėl pradėtų plisti.

„Jei padėtis dėl infekcijos smarkiai pasikeis, mums gali tekti vėl grįžti prie šio klausimo... ir svarstyti galimybę... [rungtynes rengti] be žiūrovų“, – sakė Tokijo gubernatorė Yuriko Koike (Juriko Koikė).

Autoritetingi medicinos ekspertai, tarp jų svarbiausi vyriausybės patarėjai, yra sakę, kad olimpiada už uždarų durų būtų „idealus dalykas“ vertinant sveikatos apsaugos požiūriu.

Ekspertai baiminasi, kad žiūrovų minios galėtų paskatinti naują užsikrėtimo atvejų bangą šalyje, dar skubančioje skiepyti savo gyventojus.

Sprendimas dėl žiūrovų paskelbtas po penkiašalių derybų tarp olimpiados organizatorių ir Japonijos vyriausybės, Tokijo vyriausybės, Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) ir Tarptautinio paralimpinio komiteto (TPK) pareigūnų.

Prieš susitikimą TOK vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas) sakė esąs „absoliučiai įsitikinęs“, kad bus priimtas geriausias sprendimas kalbant apie „Japonijos žmones ir visus dalyvius“.

Olimpiados organizatoriai, kaip pranešta, jau atsisakė planų parduoti daugiau bilietų, o dabar jiems gali tekti organizuoti loterijas bilietus jau įsigijusiems žmonėms dėl teisės dalyvauti renginiuose.

Iki žaidynių atidėjimo praėjusiais metais organizatoriai Japonijoje pardavė maždaug 4,45 mln. olimpinių bilietų ir kone pusę milijono bilietų į paralimpines žaidynes.

Gruodžio mėnesį organizatoriai sakė, kad sugrąžins pinigus už 18 proc. Japonijoje nupirktų bilietų į olimpiadą ir 21 proc. bilietų į paralimpines žaidynes.

Tačiau tikriausiai vis tiek lieka daugiau parduotų bilietų į daugelį renginių nei juose bus vietų.

Japonijoje COVID-19 protrūkis buvo palyginti mažas, nors šalis išvengė griežto karantino, kaip kitose pasaulio vietose. Nuo COVID-19 Japonijoje mirė beveik 14,5 tūkst. žmonių.

Tačiau vakcinavimo kampanija Japonijoje vyksta lėčiau nei daugelyje kitų išsivysčiusių valstybių ir ėmė spartėti tik pastarosiomis dienomis. Šiuo metu visiškai paskiepyta tik maždaug 6,5 proc. gyventojų.

Organizatoriai taip pat susiduria su skeptišku visuomenės požiūriu. Apklausos nuolat rodo, kad dauguma japonų norėtų dar vieno olimpiados atidėjimo arba atšaukimo.

Vis dėlto naujausi viešosios nuomonės tyrimai parodė, kad artėjant žaidynėms nuotaikos galbūt keičiasi: daugiau japonų dabar pritaria olimpiados surengimui, o ne jos atšaukimui tuo atveju, jei nėra pasiūloma dar vieno atidėjimo galimybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių