Pereiti į pagrindinį turinį

Triukšminga Gegužės 1-oji

2013-05-02 23:59
Triukšminga Gegužės 1-oji
Triukšminga Gegužės 1-oji / "Scanpix" nuotr.

Graikija Tarptautinę darbo dieną pasitiko 24 valandų streiku. Protestai ir demonstracijos nuvilnijo per visą pasaulį.

Kovos diena

Graikijoje dėl streiko vakar buvo sustabdyti keltų reisai į salas ir sutriko viešasis susisiekimas sostinėje Atėnuose. Šalyje vyko protesto akcijos dėl užsitęsusios griežto taupymo politikos ekonomikoje.

"Gegužės 1-oji – atminimo, garbės ir kovos diena", – paskelbė pagrindinė privačiojo sektoriaus profsąjunga GSEE, kuri organizavo protestus kartu su viešojo sektoriaus profsąjunga ADEDY.

Su komunistais susijęs judėjimas "Pame" taip pat planavo surengti atskiras eitynes Atėnų centre.

Tačiau daugelis parduotuvių liko atidarytos, vyriausybei nusprendus ne darbo dieną iš gegužės 1-osios perkelti į gegužės 7-ąją dėl ortodoksų Velykų, šiemet švenčiamų gegužės 5-ąją.

Šis vyriausybės sprendimas laikomas mėginimu padėti prekybininkams padidinti pardavimo apimtį per ortodoksų Didžiąją savaitę.

Rekordinis nedarbas

Vyriausybė bando raminti visuomenę tikindama, kad jos politika veikia ir kad Graikijos ekonomikos smukimas baigsis jau kitąmet. Tačiau profesinės sąjungos kaltina valdžią, kad jos įvestos taupymo priemonės privedė prie rekordinio nedarbo, šiuo metu siekiančio 27 proc. Jaunimo amžiaus grupėje šis rodiklis siekia net 60 proc.

Sekmadienį vyriausybė nubalsavo už įstatymą, leisiantį atleisti 15 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų, vykdant susitarimo su ES ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) sąlygas.

Nuo 2010 m. ES ir TVF Graikijai skyrė iš viso 240 mlrd. eurų pagal finansinio gelbėjimo programą. Šią savaitę kreditoriai sutiko suteikti Atėnams 3 mlrd. eurų paskolą, o gegužės 13 d. turėtų būti pritarta dar vienai 6 mlrd. eurų išmokai.

Malšino ašarinėmis dujomis

Turkijos riaušių policija vakar panaudojo vandens patranką ir ašarines dujas, vaikydama šimtus protestuotojų, kurie nepaisė draudimo ir Tarptautinę darbo dieną surengė demonstraciją Stambulo centre.

Šis draudimas buvo paskelbtas siekiant išvengti trikdžių renovacijos darbuose, vykstančiuose simbolinėje Taksimo aikštėje, kuri yra tradicinė mitingų vieta.

Protestuotojai svaidė akmenis į policiją, mėginančią užkirsti kelią protestams Bešiktašo rajone, esančiame maždaug už dviejų kilometrų nuo Taksimo aikštės.

"Mirtis fašizmui! Tegyvuoja Gegužės 1-oji!", – skandavo protestuotojai, susirinkę pakvietus kairiosioms partijoms ir profsąjungoms.

Bešiktašo rajone esantis premjero Recepo Tayyipo Erdoğano biuras buvo aptvertas ir saugomas dešimčių policininkų, kuriuos palaikė riaušių policijos šarvuotieji automobiliai.

"Pakarti žudikus!"

Bangladeše protestuotojai, įtūžę dėl šimtus gyvybių nusinešusio pramoninio pastato griūties, vakar vieni pirmųjų pradėjo demonstracijas Azijoje, reikšdami nepasitenkinimą mažais atlyginimais ir prastomis darbo sąlygomis.

Pyktį Bangladeše labiausiai kurstė didžiausia kada nors šios šalies pramonėje įvykusi nelaimė, kai praeitą savaitę sugriuvus drabužių siuvyklų pastatui žuvo daugiau nei 400 darbininkų, o įtūžę protestuotojai reikalavo egzekucijos tų fabrikų vadovams.

Keli tūkstančiai darbininkų nešė raudonus plakatus ir vėliavas, žygiuodami Dakos gatvėmis ir skanduodami "Pakarti žudikus! Pakarti fabrikų savininkus!", prasidedant demonstracijų bangai visoje šalyje.

Kambodžoje įpykę darbininkai nužygiavo prie parlamento įteikti peticijos, kurioje reikalaujama, kad minimalus mėnesinis atlyginimas drabužių siuvyklose, aprūpinančiose prekėmis daugelį Vakarų šalių aprangos prekybos tinklų, būtų padidintas iki 150 JAV dolerių (396 litų).

Kaip pranešė Indonezijos policija, apie 55 tūkst. darbininkų išėjo į gatves Džakartoje, todėl ši Gegužės 1-osios demonstracija tapo viena didžiausių šalies sostinėje per kelerius pastaruosius metus.

Šalyje, kurios ekonomika didžiausia Pietryčių Azijoje, stiprėja protestai dėl darbo sąlygų, didėjant pragyvenimo išlaidoms. Darbininkai taip pat reikalauja skirti jiems didesnę dalį pajamų, lemiamų šalies ekonomikos sėkmės.

Kinai nusprendė pailsėti

Honkongo, kuris yra vienas Azijos kapitalizmo švyturių, profsąjungos prognozavo, kad apie 5 tūkst. žmonių dalyvaus eitynėse prie turtingiausio Azijoje žmogaus Li Ka-shingo biuro, palaikydami streikuojančius uostų darbininkus.

Tačiau daugelis šioje Kinijos teritorijoje pasinaudojo galimybe neiti į darbą – kaip ir milijonai žmonių žemyninėje Kinijoje, kur minint Tarptautinę darbo dieną paskelbtos trys ne darbo dienos.

Japonijoje Gegužės 1-oji sutapo su vadinamuoju Auksinės savaitės laikotarpiu, kai daugelis žmonių išvyksta į keliones.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų