Turkija įvertins, ar Suomija ir Švedija laikosi joms iškeltų sąlygų įstoti į NATO

Turkija ketvirtadienį pranešė, kad naujas „nuolatinis komitetas“ rugpjūtį susitiks su Suomijos ir Švedijos pareigūnais įvertinti, ar abi šalys laikosi Ankaros sąlygų, būtinų, kad Turkija ratifikuotų jų priėmimą į NATO.

Vasario pabaigoje Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Suomija ir Švedija atsisakė karinio neprisijungimo politikos ir paskelbė apie planus įstoti į NATO. Prisijungimą turi ratifikuoti visos 30 NATO narių. NATO narė Turkija pareikalavo, kad abi šalys išduotų dešimtis įtariamų „teroristų“ pagal stojimo sutartį, kurią visos trys pasirašė praėjusį mėnesį.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pagrasino „įšaldyti“ procesą, jei Švedija ir Suomija neišduos įtariamųjų. Jis kaltina šias šalis suteikiant prieglobstį kurdų kovotojams, kuriuos laiko nusikaltėliais. „Jei šios šalys neįgyvendins punktų, įtrauktų į mūsų pasirašytą memorandumą, mes neratifikuosime stojimo protokolo“, – interviu televizijai dar kartą patvirtino užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Jis sakė, kad komitetas susirinks rugpjūtį, bet detalių nepateikė. Turkijos parlamentas nutraukė posėdžius vasaros pertraukai ir negalės surengti ratifikavimo balsavimo anksčiau nei spalį. Kai kurie Turkijos pareigūnai perspėjo, kad procesas gali užsitęsti iki kitų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių