Pereiti į pagrindinį turinį

Turkija mano, kad D. Trumpas užmerks akis dėl žurnalisto J. Khashoggi nužudymo

2018-11-23 11:15
BNS inf.

Turkija penktadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketina „užmerkti akis“ dėl Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo, nes pasakė, jog šis incidentas nepaveiks Vašingtono santykių su Rijadu.

Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / Scanpix nuotr.

„Tam tikra prasme D. Trumpas sako: „Aš užmerksiu akis“, – sakė Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) interviu „CNN Turk“, turėdamas galvoje Amerikos lyderio paramą Saudo Arabijai, skiriančiai milijardus JAV dolerių amerikietiškų ginklų įsigijimui.  

D. Trumpas demonstruoja paramą Rijadui nepaisydamas didžiulio tarptautinio pasipiktinimo dėl šiurpios žurnalisto žmogžudystės, metusios šešėlį faktiniu Saudo Arabijos valdytoju laikomo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano), dažnai vadinamo tiesiog MBS, reputacijai.

D. Trumpas antradienį stengėsi neteikti reikšmės Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvadai, kad pats sosto įpėdinis sankcionavo Rijadą kritikavusio žurnalisto nužudymą.

„Gal taip, o gal ne!“ – sakė D. Trumpas, kalbėdamas apie princo Mohammedo atsakomybę dėl J. Khashoggi nužudymo karalystės konsulate Stambule.

Amerikos lyderis sulaukia viešos kritikos už tai, kad jam esą rūpi tik prekybiniai interesai ir jis elgiasi kaip Rijado lobistas. Tai didina tikimybę, kad Kongresas gali imtis ryžtingų veiksmų prieš Saudo Arabiją.

JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavęs J. Khashoggi, dažnai kritikuodavęs Saudo Arabijos vyriausybę, dingo spalio 2 dieną, įėjęs į į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Saudo Arabija anksčiau griežtai neigė ką nors žinanti apie J. Khashoggi dingimą. Tačiau spalio viduryje Rijadas galiausiai pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas konsulato per esą „nepavykusią“ operaciją.

Pagal tyrimo versiją, J. Khashoggi konsulate buvo apsvaigintas narkotikais, nužudytas, o jo kūnas sukapotas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų