Turkija nuo pirmadienio siųs IS džihadistus užsieniečius atgal į jų šalis

Turkija kitą savaitę pradės siųsti džihadistus užsieniečius atgal į jų šalis, penktadienį valstybinei Anatolijos naujienų agentūrai sakė vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu (Siuleimanas Soilu).

„Dabar sakome jums, kad nusiųsime juos jums atgal. Pradedame tai pirmadienį“, – sakė S. Soylu, turėdamas galvoje „Islamo valstybės“ (IS) narius.

Anksčiau šią savaitę S. Soylu sakė, kad Turkijoje buvo laikoma beveik 1,2 tūkst. IS narių užsieniečių, o per neseniai vykdytą operaciją Sirijos šiaurėje buvo sučiupti dar 287.

„Siųsime atgal po tris, penkis, 10 žmonių“, – kalbėjo ministras, kurio kalbą internetu transliavo vietos žiniasklaida.

„Nereikia mėginti bėgti nuo to, parsiųsime juos jums. Tvarkykitės su jais, kaip norite“, – pridūrė S. Soylu.

Turkija kritikavo Vakarų valstybes, kad jos negrąžina į tėvynę savo piliečių, prisidėjusių prie IS Sirijoje ir Irake, ir atėmė iš kai kurių pilietybę.

Kol kas neaišku, ar Turkija galės repatrijuoti tuos, iš kurių buvo atimta pilietybė.

Nors pagal 1961 metų Niujorko konvenciją yra neteisėta palikti asmenį be jokios pilietybės, kelios šalys, tarp jų Jungtinė Karalystė ir Prancūzija, šios konvencijos nėra ratifikavusios, ir pastarojo meto atvejai išprovokavo ilgas teisines kovas.

JK atėmė pilietybę iš daugiau kaip 100 žmonių, kurie, kaip manoma, prisidėjo prie džihadistų grupuočių užsienyje.

Daug dėmesio sulaukę atvejai, tokie kaip paauglės „IS nuotakos“ Shamimos Begum (Šamimos Begum) ir kito įtariamo rekruto Jacko Lettso (Džeko Letso), JK išprovokavo teisinius procesus ir įnirtingus politinius debatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių