Turkija: pirmasis grūdų krovinys Ukrainos uostą gali palikti jau pirmadienį

Turkijos prezidentūros atstovas spaudai sakė, kad yra „didelė tikimybė“, jog pirmasis ukrainietiškus grūdus gabenantis laivas jau pirmadienį gali išplaukti iš Ukrainos Odesos uosto.

Išplaukimui ruošiamasi nepaisant to, kad po liepos 22 dieną Rusijos, Turkijos, Jungtinių Tautų ir Ukrainos pasirašyto susitarimo dėl grūdų gabenimo Rusija apšaudė šį miestą raketomis.

„Yra didelė tikimybė, kad pirmasis laivas galės išplaukti rytoj ryte, jei viskas bus sutvarkyta iki šio vakaro“, – sekmadienį interviu televizijai „Kanal 7“ sakė Turkijos prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas).

Tačiau jis nurodė, kad derybose su rusais dar reikia išspręsti „vieną ar du klausimus“.

„Pasirengimas pasiekė tokį lygį, kad laivai galės išplaukti iš Odesos uosto. Laivai pakrauti, jie pasirengę išplaukti, tačiau mums reikia gero logistinio koordinavimo“, – sakė I. Kalinas.

Sekmadienį Ankara pranešė, kad Turkijos ir Ukrainos gynybos ministrai, be kita ko, aptarė grūdų eksporto atnaujinimą.

„Planuojama pradėti gabenimą kuo greičiau“, – sakoma Turkijos ministerijos pranešime.

Susitarimas nutraukti Rusijos blokadą, tapęs pirma reikšminga Maskvos ir Kyjivo sutartimi nuo invazijos pradžios, turi padėti sušvelninti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę, kai kuriose neturtingiausiose valstybėse smarkiai brangstant maisto produktams.

Maskvos karinė invazija praktiškai paralyžiavo Ukrainos kviečių eksportą, nes jos uostai buvo užblokuoti ir užminuoti. Be to, dėl besitęsiančių kovos veiksmų kyla pavojus ir naujam javų derliui Ukrainoje.

Pagal minimą susitarimą trečiadienį Stambule oficialiai atidarytas Jungtinis koordinavimo centras, kuriam pavesta kontroliuoti Ukrainos grūdų eksportą per Juodąją jūrą.

Koordinavimo centras yra atsakingas už konvojuose dalyvaujančių prekybinių laivų registravimą ir stebėjimą, jų stebėseną internetu ir per palydovą, taip pat laivų tikrinimą, kai jie pakraunami Ukrainos uostuose ir atplaukia į Turkijos uostus.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojegrūdaigrūdų eksportaskrovinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių