Pereiti į pagrindinį turinį

Turkijos ministras pirmininkas formuos laikinąją vyriausybę

2015-08-25 17:33
BNS inf.
Ahmetas Davutoglu
Ahmetas Davutoglu / Reuters nuotr.

Turkijos ministrui pirmininkui Ahmetui Davutoglu (Achmetui Davutohlu) antradienį buvo pavesta formuoti laikinąją vyriausybę, kuri vadovaus šaliai iki lapkričio 1 dienos pirmalaikių rinkimų.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) oficialiai paskelbė pirmalaikius rinkimus, jo valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) nesugebėjus suformuoti koalicinės vyriausybės su opozicija po birželio mėnesio rinkimų.

Turkijos aukščiausioji rinkimų komisija patvirtino, kad kiti rinkimai vyks lapkričio 1 dieną.

A.Davutoglu turi per penkias dienas suformuoti laikinąją vyriausybę, kurioje turės dirbti ir parlamentarai iš opozicijos. Nors dvi pagrindinės opozicinės partijos jau paskelbė, kad nedalyvaus formuojant laikinąją vyriausybę.

Opozicija kaltina R.T.Erdoganą, kad šis sąmoningai išprovokavo pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis, jog jo valdančioji AKP partija juose atsikovos parlamento daugumą, kurios neteko po birželio mėnesio rinkimų, ir vėl galės valdyti viena. R.T.Erdoganas atsisakė suteikti galimybę pabandyti suformuoti naują vyriausybę pagrindinės opozicinės partijos lyderiui.

Tačiau visuomenės apklausos rezultatai rodo, kad pirmalaikiuose rinkimuose AKP neatgaus prarastų vietų, o balsai gali pasidalinti po lygiai.

A.Davutoglu dabar turėtų formuoti laikiną administraciją iš technokratų ir prokurdiškai partijai atstovaujančių įstatymų leidėjų, kuriems pirmą kartą Turkijos istorijoje tektų vadovauti ministerijoms.

Dėl to premjeras atsidurs keblioje padėtyje, kadangi anksčiau atmetė prokurdišką partiją kaip galimą koalicijos partnerę.

Antradienį A.Davutoglu paragino opozicijos partijas prisijungti prie laikinosios administracijos sakydamas, kad jie privalo dalintis šia našta.

„Negalite vadovauti šaliai uždarydami duris, – sakė A.Davutoglu. – Nagi, pasidalinkime šia pareiga“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų