Pereiti į pagrindinį turinį

Turkijos premjeras: genocido pripažinimas – tai „Europos rasizmas“

2015-04-17 12:30
AFP-BNS inf.
SIPA nuotr.

Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) penktadienį piktai pasmerkė Europos Parlamento priimtą rezoliuciją, raginančią Turkiją pripažinti armėnų žudynes paskutiniais Osmanų imperijos gyvavimo metais kaip genocidą, sakydamas, jog tai augančio „rasizmo“ Europoje ženklas.

Kalbėdamas žurnalistams Ankaroje A.Davutoglu sakė, jog tokie pareiškimai neatsižvelgia į turkų musulmonų kančias, patirtas Pirmojo pasaulinio karo, metais ir gali kurstyti neapykantą nekrikščioniškoms religinėms bendruomenėms.

Europos Parlamentas trečiadienį paragino Turkiją pasinaudoti šimtosiomis žudynių, vykusių paskutiniaisiais Osmanų imperijos gyvavimo metais, metinėmis ir „pripažinti armėnų genocidą“, kad būtų galima paskatinti susitaikymą tarp šių dviejų tautų.

ES asamblėja „didele dauguma“ pritarė šiai rezoliucijai, dėl kurios buvo balsuojama likus vos savaitei iki armėnų tautos tragedijos šimtmečio paminėjimo dienos balandžio 24-ąją ir augant įtampai dėl to, kokiu terminu reiktų apibūdinti šias Pirmojo pasaulinio karo metais vykusias žudynes.

„Europos Parlamentas neturėtų priimti sprendimų, kurių rezultatas gali būti neapykanta tam tikroms religinėms ar etninėms grupėms, jeigu nori įnešti savo indėlį taiką“, – sakė A.Davutoglu.

„Šis kausimas pranoksta turkų ir armėnų problemą. Tai naujas rasizmo Europoje atspindys“, - sakė jis.

Nurodydamas į nacionalistinių ir kraštutinių dešiniųjų grupių buvimą ES asamblėjoje jis pažymėjo: „Visos marginalinės grupės Europoje sugebėjo patekti į Europos Parlamentą.“

„Europos Parlamentas turi struktūrą, kur sprendimai priimami labai atsainiai“, – sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų