Turkijos prezidentas vyksta pokalbių į Briuselį dėl pabėgėlių krizės

Ginče tarp ES ir Turkijos dėl bendro pabėgėlių susitarimo abi pusės dar kartą mėgins švelninti situaciją. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį vyksta pokalbių į Briuselį.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis susitikime greičiausiai pareikalaus, kad Turkija vėl laikytųsi 2016 metais pasirašyto bendro pabėgėlių pakto. R. T. Erdoganas savo ruožtu gali reikalauti tolesnės finansinės paramos.

R. T. Erdoganas vasario 29 dieną pareiškė, kad atveria ES sieną migrantams. Tai yra nusižengimas ES ir Turkijos susitarimui. Abiejų pusių santykiai nuo tada yra labai įtempti. ES atstovai ne kartą kaltino Turkijos prezidentą norint šantažuoti Bendriją ir tam kaip instrumentą naudojant migrantus. Kartu kelios ES šalys signalizavo pasirengimą padėti, tačiau su sąlyga, kad Turkija vėl laikysis susitarimo. Ch. Michelis praėjusį trečiadienį pokalbių lankėsi Ankaroje.

Tūkstančiai migrantų pastarosiomis dienomis patraukė ES kryptimi. Graikija visomis išgalėmis mėgina juos sustabdyti prie ES išorinės sienos. Daugelis migrantų lūkuriuoja pasienio teritorijoje.

2016 metų ES ir Turkijos pabėgėlių paktas numatė, kad Ankara užkerta kelią nelegaliai migracijai ES kryptimi. Mainais Briuselis sirų pabėgėliams Turkijoje aprūpinti pažadėjo 6 mlrd. eurų.

R. T. Erdogano, U. von der Leyen ir Ch. Michelio susitikime pirmadienį bus kalbama ir apie tolesnius ES ir Turkijos susitarimo aspektus, pavyzdžiui, sirų pabėgėlių perkėlimą iš Turkijos į ES, visų režimo liberalizavimą turkams ir bendros muitų sąjungos išplėtimą. R. T. Erdoganas vis kritikuoja, kad šiose srityse pažangos nėra. Be to, bus diskutuojama apie situaciją Sirijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių