Pereiti į pagrindinį turinį

Turkų dvasininkas: raginu JAV vyriausybę atmesti prašymą mane išduoti

2016-07-20 09:08
BNS inf.

JAV gyvenantis turkų dvasininkas Fethullah Gulenas (Fetchula Giulenas) antradienį paragino Vašingtoną atmesti Turkijos prašymą jį išduoti ir „absurdiškais“ pavadino tvirtinimus, kad jis stovi už praėjusios savaitės bandymo įvykdyti Turkijoje perversmą.

Fethullah Gulenas
Fethullah Gulenas / Scanpix nuotr.

„Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šiandien dar kartą pademonstravo, kad padarys viską...savo valdžiai sustiprinti ir kritikams persekioti, – sakoma F. Guleno pareiškime. – Raginu JAV vyriausybę atmesti visas pastangas piktnaudžiauti ekstradicijos procesu...politinėms vendetoms.“

F. Gulenas, kuris Jungtinėse Valstijose gyvena nuo 1999-ųjų, neigia kaip nors dalyvavęs puče.

„Absurdiška, neatsakinga ir klaidinga sakyti, kad aš kaip nors susijęs su šiuo šiurpiu žlugusiu perversmu“, – sakoma jo pareiškime.

F. Gulenas yra judėjimo „Hizmet“ („Tarnystė“), kuris dešimtyse šalių propaguoja nuosaikų islamą ir kurį R.T. Erdoganas vadina teroristine grupe, dvasinis lyderis.

Turkijos premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) antradienį sakė, kad jo vyriausybė nusiuntė Jungtinėms Valstijoms keturis dosjė dėl prašymo išduoti F.Guleną, kurį Ankara vadina „išdaviku“.

Baltieji rūmai sakė, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį telefonu kalbėdamasis su R.T. Erdoganu aptarė šį ekstradicijos prašymą ir pažadėjo JAV pagalbą tiriant bandymą įvykdyti perversmą.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) sakė, kad atsiųsti dokumentai studijuojami remiantis prieš tris dešimtmečius JAV ir Turkijos sudaryta ekstradicijos sutartimi.

Jis taip pat pabrėžė, kad F. Gulenas pagal įstatymą turi tam tikras teises.

Tuo tarpu Turkijoje po žlugusio perversmo taikomos griežtos priemonės kariškiams, policininkams ir teisėjams buvo išplėstos ir jau apėmė mokyklas bei žiniasklaidą.

Antradienį turkų pareigūnai panaikino visas televizijos ir radijo licencijas, susijusias su „Hizmet“, kurį jie vadina „Fethullah teroristine organizacija“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų