TVF patvirtino 5 mlrd. dolerių paramos paketą Ukrainai

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį paskelbė patvirtinęs 3,6 mlrd. SDR (apie 5 mlrd. JAV dolerių) paramos paketą Ukrainai, o pirmoji paskolos išmoka sieks 2,1 mlrd. dolerių.

Naująja 18 mėnesių programa „siekiama padėti Ukrainai susidoroti su COVID-19 pandemijos iššūkiais“, sakoma TVF pranešime, paskelbtame jo tinklalapyje. Dėl programos iš esmės buvo susitarta gegužę, o dabar fondo valdytojų taryba jai uždegė žalią šviesą.

Finansinė pagalba Ukrainai pagal TVF rezervinio susitarimo priemonę (Stand-by Arrangements, SBA) suteikta valstybės iždui paremti, mokėjimų balansui gerinti, struktūrinėms reformoms finansuoti.

„Pirmoji 2,1 mlrd. dolerių vertės išmoka jau nukreipta į Ukrainą – šie pinigai vyriausybės sąskaitas pasieks, atsižvelgiant į laiko skirtumą ir lėšų srauto greitį tarptautinėse mokėjimo sistemose“, – trečiadienį pranešė Ukrainos atstovas TVF Vladyslavas Raškovanas.

Patvirtindamas naują bendradarbiavimo su Ukraina memorandumą TVF pablogino šios šalies makroekonomines prognozes šiems ir ateinantiems metams.

Naujausiais vertinimais, šiemet Ukrainos ūkio nuosmukis gali siekti 8,2 proc. (balandį prognozuotas 7,7 proc. kritimas), o kitąmet augimas gali būti kuklus – 1,1 proc. (3,6 proc.), teigiama fondo pranešime.

Ankstesnė Ukrainos ir TVF bendradarbiavimo programa, taip pat pagal SBA priemonę, buvo patvirtinta 2018-ųjų gruodį 14-ai mėnesių. Ji numatė 3,9 mlrd. dolerių vertės finansavimą, tačiau išmoka buvo tik viena – 1 mlrd. dolerių dydžio, iškart po programos įsigaliojimo. Antrosios išmokos Ukraina negavo, nes neįvykdė prisiimtų įsipareigojimų.

Prieš tai galiojusi TVF 17,5 mlrd. dolerių vertės išplėstinės fondo priemonės (Extended Fund Facility, EFF) pobūdžio programa ketveriems metams buvo patvirtinta 2015 metų pradžioje. Tačiau Ukraina dėl įsipareigojimų vilkinimo gavo tik bemaž pusę pagal ją numatytų išmokų – iš viso 8,7 mlrd. dolerių prilygstančią sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chzo pai

Chzo pai portretas
Maseračiu padauges

Bronx

Bronx  portretas
Kaip į kiaurą maišą

Anonimas

Anonimas portretas
Kol ten vadovaus arabai, tvarkos nebus. 5 milijardai isnyks kaip dumas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių