Tyrėjai apklausė Kremliaus kritiko M. Chodorkovskio tėvą dėl 1998-ųjų žmogžudystės

  • Teksto dydis:

Rusijos tyrėjai ketvirtadienį apklausė Kremliaus politinio priešininko Michailo Chodorkovskio senyvo amžiaus tėvą, spausdami jį pateikti įrodymų dėl 1998 metais įvykdytos žmogžudystės, kurią, kaip tvirtina pareigūnai, galėjo užsakyti jo sūnus.

82 metų Borisas Chodorkovskis buvo iškviestas tyrėjų į apklausą kaip liudytojas neįvardytoje byloje, tačiau jo advokatas sakė, kad apklausos eiga patvirtino, kad ji susijusi su jo sūnumi, kuris, kaip sako pareigūnai, galėjo prisidėti prie vieno Sibiro miesto mero nužudymo.

„Apklausos metu tapo aišku, kad tai susiję su nužudymo byla“, - naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Sergejus Badamšinas.

Birželį tyrėjai paskelbė, kad atnaujina tyrimą dėl Sibiro miesto Neftejugansko mero Vladimiro Petuchovo nužudymo 1998 metų birželį. Pasak jų, M.Chodorkovskis, kuris tuo metu buvo naftos bendrovės „Jukos“ vadovas, galėjo užsakyti šią žmogžudystę.

Pareigūnai sakė, jog sieks apklausti buvusį naftos magnatą, šiuo metu gyvenantį savanoriškoje tremtyje Šveicarijoje ir iš ten kritikuojantį Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino režimą.

Rusijos televizijų reportažuose buvo matyti, kaip silpnos sveikatos B.Chodorkovskis išeina iš tyrėjų biuro Maskvos centre po maždaug pustrečios valandos trukusios apklausos.

„Šunsnukiai“, - parašė M.Chodorkovskis socialianiame tinkle „Twitter“ prie žinutės apie jo tėvo apklausą.

S.Badamšinas sakė, kad tyrėjai jo klientui uždavė „gana daug klausimų“, tačiau atsisakė išsamiau komentuoti jų pobūdį.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad B.Chodorkovskis atsisakė atsakyti į daugelį klausimų, pasinaudodamas savo konstitucine teise neduoti parodymų prieš savo šeimos narius.

M.Chodorkovskis, kuris anksčiau buvo turtingiausias žmogus Rusijoje, leido suprasti, kad valdžia atnaujina šią bylą siekdama nubausti jį už aštrią Kremliaus kritiką.

Ketvirtadienį buvusio naftos magnato atstovų spaudai išplatintame pareiškime teigiama, kad pastarieji „tyrėjų veiksmai yra mėginimas spausti buvusį „Jukos“ vadovą ir jo artimuosius“.

Dėl V.Petuchovo nužudymo kalėti iki gyvos galvos jau nuteistas buvęs „Jukos“ saugumo vadovas Aleksejus Pičiuginas.

Advokatai tvirtina, kad „Jukos“ darbuotojai patiria politinį persekiojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių