U. von der Leyen: „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį buvo karo aktas

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė, kad palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolis buvo „šaltakraujiškas karo aktas“, ir visiškai pritarė Izraelio teisei gintis.

„Apibrėždami tokį siaubą turime kalbėti aiškiai, – sakė ji. – Ir į tai galimas tik vienas atsakas. Europa palaiko Izraelį. Mes visiškai remiame Izraelio teisę gintis.“

Kalbėdama eurokomisarų susitikimo pradžioje, U. von der Leyen taip pat pritarė, kad būtų visapusiškai peržiūrėta daugiamilijoninė ES finansinė parama palestiniečių projektams.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, o Gazos Ruožo pareigūnai skelbia apie daugiau kaip 900 žuvusių palestiniečių.

„Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruožui Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Klausimai dėl mūsų humanitarinės paramos palestiniečiams nekeliami.

ES ir jos šalys narės reaguodamos į „Hamas“ puolimą reiškė solidarumą su Izraeliu ir pyktį bei pasibjaurėjimą „Hamas“ veiksmais. „Tai terorizmas. Ir tai karo aktas“, – sakė U. von der Leyen.

Tačiau taip pat susirūpinta, kad Izraelis atsakydamas į „Hamas“ puolimą neperžengtų tarptautinės teisės ribų.

„Hamas“ teroristai žudė moteris ir vaikus jų namuose. Jie medžiojo šimtus jaunų vyrų ir moterų, šventusių gyvenimą ir muziką. Jie paėmė įkaitais šimtus nekaltųjų, kurių likimas vis dar nežinomas“, – Europos Komisijai sakė U. von der Leyen.

„Šie nekalti žmonės buvo žudomi dėl vienintelės priežasties: dėl to, kad buvo žydai ir gyveno Izraelio valstybėje. Tai labai senas blogis, primenantis mums tamsiausią praeitį ir sukrečiantis visus mus iki širdies gelmių“, – sakė ji.

U. von der Leyen taip pat paminėjo Briuselyje vykstančius debatus dėl ES paramos Palestinos Autonomijai biudžeto.

Už santykius su bloko kaimynėmis atsakingas eurokomisaras Oliveris Varhelyi (Oliveris Varhelijus) ragino sustabdyti pagalbą, kol bus patikrinta, ar galėjo kokia nors jos dalis nutekėti tokioms ginkluotoms grupuotėms kaip „Hamas“.

Tačiau bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), kurį remia daugumos šalių narių užsienio reikalų ministrai, nori, jog finansavimas nebūtų nutrauktas, kol vyks patikrinimai, kad nenukentėtų civiliai palestiniečiai.

„Klausimai dėl mūsų humanitarinės paramos palestiniečiams nekeliami. Vis dėlto svarbu, kad mes atidžiai peržiūrėtume savo finansinę pagalbą Palestinai“, – sakė U. von der Leyen.

„ES finansavimas niekada nebuvo ir nebus skiriamas „Hamas“ ar bet kokiam [kitam] teroristiniam dariniui. Tad dabar mes vėl peržiūrėsime visą portfelį atsižvelgdami į ten besiklostančią situaciją“, – pridūrė EK vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asd

asd portretas
Tai Izraelio karalystė sukurta buvo seniau prieš visus arabus. tai kurie čia okupantai?

si

si portretas
boba kaip ir visos merk pilosi polikarpov na na is tos p globalistu saikos sionsatanystines plotmes pppz=0

keidanskas

keidanskas portretas
Uršule,o svetimų žemių grobimas,statant jose naujas gyvenvietes ,kas?Pagal žydus matyt parama ,,įsisavinant ''palestiniečių nedirbamą plotą?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių