U. von der Leyen: plintant naujajam koronaviruso variantui, pasaulis lenktyniauja su laiku

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Layen) sekmadienį pareiškė, kad pasaulis „lenktyniauja su laiku“, siekdamas suprasti naująjį koronaviruso omikron variantą ir, jei reikia, pakoreguoti vakcinas.

„Suprantame, kad dabar lenktyniaujame su laiku“, – vizito Rygoje metu pareiškė U. von der Leyen, ragindama visuomenę imtis atsargumo priemonių, kad mokslininkai turėtų laiko suprasti naująją atmainą.

„Mokslininkams ir [vakcinų] gamintojams reikia dviejų ar trijų savaičių, kad susidarytų išsamų vaizdą apie šio varianto mutacijų pobūdį“, – teigė ji.

„Turime laimėti laiko“, – pridūrė EK vadovė, ragindama žmones skiepytis, dėvėti kaukes ir laikytis socialinio atstumo.

U. von der Leyen pridūrė, kad vasarą Europos Komisijos sudarytoje sutartyje su „BioNTech-Pfizer“ dėl 1,8 mlrd. vakcinos dozių buvo numatyta išlyga, susijusi su koronaviruso atmaina, kuri gali pasirodyti besanti atspari vakcinai.

Sutarties sąlyga numato, kad jeigu tokia atmaina atsirastų, „BioNTech“ ir „Pfizer“ turės pritaikyti savo vakciną per 100 dienų“, paaiškino pareigūnė.

Naujasis, stipriai mutavęs COVID-19 sukėlėjo variantas išplito visame pasaulyje. Valstybės į tai reagavo uždarydamos sienas ir atnaujindamos apribojimus.

Nyderlanduose tarp keleivių iš PAR nustatyta 13 COVID-19 omikron varianto atvejų

Nyderlandų sveikatos apsaugos tarnybos sekmadienį pranešė, kad tarp 61 karantinuoto keleivio, anksčiau šią savaitę atvykusio iš Pietų Afrikos ir, kaip patvirtinta po atvykimo atliktais testais, užsikrėtusio koronavirusine infekcija, nustatyta mažiausiai 13 užsikrėtimo naujuoju omikron variantu atvejų.

„Omikron variantas kol kas buvo nustatytas 13-oje iš mėginių, kurių testavimo [dėl COVID-19] rezultatas buvo teigiamas. Tyrimas dar nebaigtas. Gali būti ir daugiau testuotų mėginių, kuriuose gali būti rasta naujoji atmaina“, – nurodoma Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto (RIVM) paskelbtame pranešime.

Tikrinti, ar keleiviai gali būti užsikrėtę naujojo varianto koronavirusu, buvo pradėta po to, kai tarp 600 keleivių, penktadienį dviem lėktuvais atskridusių į Amsterdamą iš Pietų Afrikos, buvo nustatytas 61 koronavirusinės infekcijos atvejis.

Sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge (Hugas de Jongė) iš pietinės Afrikos dalies grįžtančių žmonių paprašė „kuo skubiau“ pasitikrinti dėl COVID-19.

„Nyderlanduose gali būti daugiau atvejų – tai nėra neįmanoma, – pareiškė jis reporteriams. – Taip, mes esame susirūpinę. Bet dar nežinome, kiek.“

Keleiviai, kuriems patvirtinta koronavirusinė infekcija, karantinuoti viešbutyje netoli Amsterdamo Schipholio oro uosto.

Izraelis uždaro sienas visiems užsieniečiams

Izraelis rengiasi sekmadienį laikinai uždaryti savo sienas visiems užsieniečiams, siekdamas sustabdyti naujosios COVID-19 sukėlėjo atmainos plitimą, pranešė ministro pirmininko biuras.

„Užsienio piliečiams draudžiama atvykti į Izraelį, išskyrus atvejus, patvirtintus specialiojo komiteto“, – nurodoma biuro paskelbtame pranešime, kuriame taip pat pažymima, kad ši priemonė įsigalios sekmadienio vakare.

Toks sprendimas buvo priimtas po naktį įvykusio ministrų kabineto posėdžio, kuriame buvo svarstoma, ar sugriežtinti anksčiau sušvelnintus apribojimus, kurie buvo nustatyti dėl koronaviruso pandemijos.

„Šiuo metu išgyvename neapibrėžtumo laikotarpį“, – posėdžio pradžioje pareiškė ministras pirmininkas Naftali Bennettas (Naftalis Benetas).

Jis pabrėžė, kad jo tikslas – išsaugoti „atvirą Izraelį su veikiančia ekonomika ir aktyvia švietimo sistema“.

Sprendimas dėl šalies uždarymo užsieniečiams galios 14 dienų. Be to, šalies gyventojams draudžiama lankytis 50 Afrikos šalių, kurias Izraelio institucijos yra įtraukusios į „raudonąją zoną“.

Iš Afrikos grįžtantiems izraeliečiams privaloma karantinuotis, o visi iš Afrikos jau atvykę Izraelio piliečiai dėl atsargumo artimiausiomis dienomis greičiausiai bus testuoti.

Izraelyje kol kas nustatytas vienas užsikrėtimo naujojo omikron varianto koronavirusu atvejis.

Pasaulio sveikatos organizacija penktadienį paskelbė, kad neseniai atrasta COVID-19 sukeliančio viruso atmaina B.1.1.529 yra susirūpinimą keliantis variantas ir suteikė jam omikron pavadinimą.

Aptikus naują koronaviruso variantą, įvairios didžiosios pasaulio oro bendrovės atšaukė skrydžius į Pietų Afriką, o daugelis šalių suskubo nustatyti apribojimus.

Tuo tarpu naujoji viruso atmaina jau pasiekė Europą – apie nustatytus pirmuosius atvejus jau pranešė Jungtinė Karalystė, Vokietija, Italija, Belgija ir Čekija.

JK griežtina COVID-19 taisykles

Didžiosios Britanijos vyriausybė šeštadienį pranešė griežtinanti atvykimo į šalį taisykles visiems atvykstantiems bei grąžinanti privalomą kaukių dėvėjimą po to, kai šalyje buvo patvirtinti pirmieji du omikron atmainos atvejai.

Abu šie atvejai yra siejami su atvykėliais iš pietinės Afrikos dalies, todėl vyriausybė išplėtė šiam regionui taikomus keliavimo apribojimus ir įtraukė keturias šalis į „raudonąjį“ sąrašą.

Premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) taip pat nurodė, kad parduotuvėse ir viešajame transporte bus vėl privaloma dėvėti kaukę. Liepą, šalies ekonomikai atsiveriant po anksčiau galiojusio nacionalinio karantino, valdžia priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo.

Premjero teigimu, bent jau kol kas naujo karantino įvesti neketinama, tačiau jis žadėjo po trijų savaičių peržiūrėti naujas priemones. Jis išreiškė viltį, kad šalies gyventojai šiemet galės tikėtis šventiškesnių Kalėdų.

„Tačiau privalome imtis papildomų priemonių ir įvesti proporcingą atvykėlių iš viso pasaulio testavimo režimą“, – per spaudos konferenciją sakė B. Johnsonas.

Ji buvo surengta praėjus vos kelioms valandoms po to, kai valdžia patvirtino pirmuosius du omikron atmainos atvejus šalyje.

„Mes neketiname stabdyti žmonių kelionių,... tačiau reikalausime, kad visi, kas atvyks į JK, turės antrą dieną po atvykimo pasidaryti PGR testą ir izoliuotis, kol bus gautas neigiamas atsakymas“, – sakė britų vyriausybės atstovas.

Šiuo metu visi Britanijos gyventojai ir į šalį atvykstantys užsieniečiai privalo antrąją po atvykimo dieną pasidaryti PGR testą. Tačiau pagal naują tvarką jie privalo izoliuotis tol, kol bus gautas neigiamas atsakymas. Taip gerokai sugriežtinama esama tvarka, kuria siekiama stabdyti naujos atmainos plitimą.

„Aš labai tikiuosi, kad ir toliau būsime tvirtoje padėtyje ir vėl galėsime panaikinti šias priemones. Tačiau kol kas tai yra atsakingas veiksmų kursas“, – sakė premjeras.

Dauningo gatvė nurodė, kad naujoji testavimosi ir kaukių dėvėjimo tvarka įsigalios „ateinančią savaitę“. Taip pat visi kontaktą su įtariamu omikron atveju turėję asmenys privalės izoliuotis, nepriklausomai nuo jų pasiskiepijimo statuso.

Sustiprinančios dozės

JK valdžia nuo ankstyvo sekmadienio ryto uždraudė atvykti į šalį iš dar keturių Afrikos šalių – Malavio, Mozambiko, Zambijos ir Angolos. Anksčiau tai buvo padaryta Pietų Afrikos, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos atvejais.

„Po praėjusią naktį atliktos genomo sekoskaitos JK sveikatos saugumo agentūra patvirtino, kad JK nustatyti du COVID-19 atvejai su mutacijomis, atitinkančiomis B.1.1.529 (omikron) atmainą, – pranešė vyriausybė. – Šie du atvejai yra susiję ir yra ryšys su kelionėmis į pietinę Afrikos dalį.“

Vienas atvejis buvo nustatytas Anglijos centriniame Notingemo mieste, o kitas – Londono rytuose esančiame Čelmsforde.

„Mes skubiai ėmėmės veiksmų ir šie asmenys izoliuojasi, o jų kontaktai atsekami“, – pranešė sveikatos reiklų sekretorius Sajidas Javidas (Sadžidas Džavidas).

„Tai yra akivaizdus priminimas mums, kad pandemija dar nepraėjo“, – sakė jis ir paragino šalies gyventojus skiepytis sustiprinančiąja vakcinos nuo koronaviruso doze.

B. Johnsonas taip pat pranešė, kad laukiama mokslininkų pritarimo vyriausybės siūlymui trumpinti dabartinį šešių mėnesių laikotarpį tarp antrosios ir trečiosios vakcinos dozės.

„Dabar labiau nei bet kada yra gyvybiškai svarbu, kad kuo greičiau žmonės būtų paskiepyti sustiprinančiomis dozėmis“, – sakė britų vyriausybės vadovas.

Australija nustatė pirmuosius COVID-19 omikron varianto atvejus

Australijoje atlikus dviejų iš Pietų Afrikos į Sidnėjų atvykusių keleivių COVID-19 testus, buvo nustatyti pirmieji šalyje užsikrėtimo naujojo omikron varianto koronavirusu atvejai, sekmadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Rytinės Naujojo Pietų Velso valstijos sveikatos apsaugos tarnyba nurodė atlikusi skubų viruso genomo tyrimą ir patvirtinusi, kad du keleiviai, kurių lėktuvas Sidnėjuje nusileido šeštadienį, yra užsikrėtę naująja viruso atmaina.

Abu keleiviai atvyko iš pietinės Afrikos dalies. Į Australiją jie atkeliavo „Qatar Airways“ lėktuvu, kuris skrido per Dohą, rašoma tarnybos paskelbtame pranešime.

Netrukus po atvykimo buvo gauti teigiami jų COVID-19 testo rezultatai, todėl buvo surengtas skubus tyrimas siekiant nustatyti, ar jie gali būti užsikrėtę omikron varianto koronavirusu, kurį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) priskyrė prie keliančiųjų susirūpinimą.

„Du užsikrėtę asmenys, kuriems abiem nepasireiškė jokių simptomų, yra izoliuoti specialiose sveikatos priežiūros patalpose. Abu asmenys yra visiškai pasiskiepiję“, – pranešė valstijos sveikatos apsaugos tarnyba.

Testai parodė, kad dar 12 keleivių iš pietinės Afrikos dalies, kurie į Australiją atkeliavo tuo pačiu orlaiviu, nėra užsikrėtę COVID-19, tačiau buvo karantinuoti, nurodė tarnyba.

Maždaug 260 lėktuve buvusių keleivių ir įgulos narių buvo nurodyta izoliuotis, pridūrė tarnyba.

Lėktuvas, kuriuo skrido užsikrėtę keleiviai, Sidnėjuje nusileido tą pačią dieną, kai Australija paskelbė uždraudžianti skrydžius iš devynių Afrikos pietų šalių, įskaitant Pietų Afriką ir Zimbabvę.

Čekijoje patvirtintas pirmasis šalyje užsikrėtimo omikron varianto koronavirusu atvejis

Šiaurės Čekijos Libereco miesto ligoninė patvirtino pirmąjį šalyje užsikrėtimo naujojo omikron varianto koronavirusu atvejį, Čekijos televizijai šeštadienį pranešė šios regioninės ligoninės atstovas Vaclavas Rikaras.

„Atlikę sekoskaitos tyrimą, mano kolegos iš genetikos ir molekulinės diagnostikos departamento patvirtino, jog yra 90 proc. tikimybė, kad tai yra ši atmaina“, – pareiškė jis.

Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas šeštadienį pareiškė, kad užsikrėtusi moteris lankėsi Namibijoje ir per Pietų Afriką bei Dubajų grįžo į Čekiją.

„Atsižvelgdami į tai, iš kur atvyko pacientė ir į visas aplinkybes, galime patvirtinti, kad [užsikrėtimo šio varianto koronavirusu] atvejis patvirtintas“, – pridūrė V. Rikaras.

Jis pažymėjo, kad mėginį dabar tirs nacionalinė etaloninė laboratorija.

„Tačiau rezultatas jau yra labai tikslus“, – pareiškė ligoninės atstovas.

A. Babišas sakė, kad moteris buvo pasiskiepijusi.

Čekija, turinti 10,7 mln. gyventojų, šiuo metu išgyvena naują sergamumo COVID-19 pliūpsnį. Ketvirtadienį šalyje buvo užregistruota rekordiškai daug naujų užsikrėtimo koronavirusu COVID-19 atvejų – 27 717.

Vokietijoje patvirtinti du užsikrėtimo omikron varianto koronavirusu atvejai

Vokietija šeštadienį patvirtino pirmuosius šalyje du užsikrėtimo naujo varianto pandeminiu koronavirusu atvejus – omikron atmainos infekcija diagnozuota keleiviams, kurie į Miuncheno oro uostą atvyko iš Pietų Afrikos, pranešė Bavarijos pareigūnai.

„Bavarijoje buvo patvirtinti du įtariami užsikrėtimo naujojo omikron varianto koronavirusu, kurį Pasaulio sveikatos organizacija (PPO) priskyrė prie keliančiųjų susirūpinimą, atvejai“, – pranešime nurodė šios pietinės Vokietijos žemės sveikatos apsaugos ministerija.

Užsikrėtusieji, kurie į Vokietiją atvyko trečiadienį, izoliuojasi namuose nuo tada, kai buvo gauti teigiami jų PGR tyrimo dėl koronaviruso rezultatai, pridūrė ministerija.

Ministerijos atstovė spaudai pažymėjo, kad, perskaitę žiniasklaidos pranešimus apie naująjį variantą, šie asmenys „suskubo atlikti tyrimą dėl šios atmainos“.

Atstovė taip pat pareiškė, kad koronavirusas buvo diagnozuotas ir dviem užsienio keleiviams, kurie penktadienį atskrido į Bavariją iš Keiptauno, ir institucijos šiuo metu mėgina nustatyti, ar jie taip pat yra užsikrėtę naujojo varianto koronavirusu.

Bavarija apie du patvirtintus atvejus pranešė netrukus po to, kai Vokietijos Heseno žemės pareigūnai paskelbė, kad regione nustatytas pirmas įtariamas užsikrėtimo naujo varianto pandeminiu koronavirusu atvejis.

Įtariamas omikron varianto infekcijos atvejis nustatytas asmeniui, kuris taip pat atvyko iš Pietų Afrikos. Šiam asmeniui, kuris yra visiškai pasiskiepijęs nuo koronaviruso, per šią savaitę pasireiškė simptomų ir jis atliko testą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va taip va

Va taip va portretas
Ir visi jie buvo vakcinuoti, tai gal reikia daryt išvadas!!!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nemėgstu žydų ir Izraelio, bet su korona jie tvarkosi geriausiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių