Ukraina prakalbo apie naują masinį Rusijos puolimą: neatmetame jokio scenarijaus

  • Teksto dydis:

Prieš beveik metus prie Ukrainos sienos buvo sukaupta apie 150 tūkstančių karių. Vasario 24-ąją visi jie pradėjo veržtis į šalį. Buvo matyti armijos kolona, judanti link sostinės Kyjivo, praneša LNK.

Ukrainos gynėjai įsitikinę, kad per karo metines, o gal ir dar anksčiau, bus dar vienas masinis puolimas. „Rusija rengiasi maksimaliai eskalacijai – telkia visas įmanomas pajėgas, rengia mokymus ir pratybas, kalbant apie puolimą iš įvairių krypčių. Kol kas galiu pasakyti, kad neatmetame jokio scenarijaus per artimiausias dvi tris savaites“,. – kalbėjo Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Pasak pareigūno, sunkiausios kovos – dar ateityje. Jis įsitikinęs, kad maždaug pusė iš 300 tūkst. karių, kuriuos Rusija mobilizavo praėjusį rugsėjį, dalyvaus antrojoje bangoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

 

 

„Žinoma, mes išgyvenome ilgą ir sudėtingą laikotarpį. Tačiau, manau, kad pagrindinės kovos dar ateityje, ir tai įvyks šiemet – per artimiausius du tris mėnesius. Jos bus lemiančios tolesnę eigą“, – detalizavo jis.

Štai kodėl Ukraina kartoja, kad jai reikia daugiau modernesnių ir galingesnių ginklų. Tankai – pakeliui, tačiau šalis prašo ir naikintuvų. Ukrainos gynybos ministras lankydamasis Paryžiuje teigė esantis optimistiškai nusiteikęs dėl tolesnės Vakarų karinės pagalbos. Po susitikimo su Prancūzijos gynybos ministru Oleksijus Reznikovas išreiškė viltį, kad Vakarai galų gale naikintuvų Ukrainai atsiųs.

„Nekalbėjome nei apie pavadinimus, nei apie prekės ženklus. Diskutavome apie platformą, nes mums yra svarbu didinti savo pajėgumus ginant oro erdvę. Nežinau, kaip greitai bus teigiamas Vakarų sąjungininkų atsakymas, tačiau, žinote, prieš metus, kai buvau Vašingtone, paklausiau apie „Stingerius“, ir man buvo atsakyta: „Tai neįmanoma, Oleksijau. Dabar tai tapo įmanoma““, – akcentavo Ukrainos gynybos ministras.

Gal ir ne naikintuvai, bet prošvaisčių, regis, yra. Pranešama, kad į naują JAV karinės pagalbos Ukrainai paketą pirmą kartą gali būti įtraukta ilgesnio nuotolio raketų. Tai leistų Ukrainai pataikyti į nepasiekiamus vertingus karinius taikinius ir padėti tęsti kontratakas. Iki šiol raketos, kurias Ukrainai tiekė amerikiečiai ir kiti sąjungininkai, galėjo skristi šiek tiek daugiau nei 80 km. Ukraina seniai Amerikos ir sąjungininkų prašo tiksliųjų raketų atakoms, paleidžiamų naudojant HIMARS, kurios gali skristi 300 km.

Teigiama, kad Amerikos prezidento administracija apie daugiau kaip 2 mlrd. paketą gali paskelbti dar šią savaitę. Jame esą taip pat bus pagalbinė įranga, skirta oro gynybos sistemoms „Patriot“, didelio tikslumo šaudmenys ir prieštankiniai ginklai „Jevelin“. 

Kremlius suskubo pareikšti, kad bet kokie Vakarų šalių tolimojo nuotolio ginklų tiekimai į Ukrainą nepakeis Rusijos karinių tikslų ar kovos mūšio lauke. „Mūsų gynybos ir saugumo pajėgos, Ukrainos vyriausybė, mūsų partneriai – visi dedame pastangas, kad Rusija ne tik nesugebėtų susigrąžinti pozicijų mūšio lauke, bet ir prarastų paskutinę agresijos viltį savo revanšo bandymuose. Rusijos pralaimėjimas užkirs kelią bet kokioms ilgalaikės ir patikimos taikos alternatyvoms. Dėkoju visiems mūsų partneriams, kurie palaiko šią Ukrainos poziciją“, – sakė Volodymyras Zelenskis.

Tuo tarpu, lenkų žiniasklaida praneša, kad Ukrainos prezidentas vasario pabaigoje gali susitikti su Amerikos ir Lenkijos vadovais. Manoma, kad susitikimas gali vykti Lenkijos sostinėje arba Žešuvo mieste.


Šiame straipsnyje: LNK turinysUkrainapagalba Ukrainaiginklaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių