Ukrainiečiai kritikuoja Vokietijos spaudimą Lietuvai: baimė – vienas geriausių V.Putino sąjungininkų

  • Teksto dydis:

Penktadienį bene labiausiai aptarinėjama tema – Vokietijos spaudimas Lietuvai dėl Kaliningrado. Kancleris Olafas Scholzas mano, kad ES sankcijos rusiškų krovinių tranzitui per Lietuvą į Kaliningradą turėtų būti taikomos pagal specialias taisykles taip sumažinant įtampą su Rusija. Ši pozicija sulaukė aršios ukrainiečių kritikos.

Baiminasi konflikto

O. Scholzo manymu, ES sankcijas taikant krovinių gabenimui tarp Rusijos ir Kaliningrado reikia atsižvelgti į tai, kad šie pervežimai yra tarp dviejų vienos valstybės dalių.

„Šios taisyklės turi būti nustatomos atsižvelgiant į tai, kad kalbama apie eismą tarp dviejų Rusijos dalių“, – po NATO viršūnių susitikimo Madride sakė Vokietijos politinis lyderis.

Plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą nutrauktas birželio 17-ąją įsigaliojus ES sankcijoms, kurios patvirtintos kovo viduryje priimtame ketvirtajame sankcijų pakete.

„Manau, kad visos susijusios šalys šiuo metu deda didžiules pastangas, kad šioje vietoje atsirastų deeskalacijos dinamika“, – spaudos konferencijoje sakė O. Scholzas.

Kaip rašoma „Spiegel“, Vokietijos vyriausybė baiminasi, kad dėl tranzito į Kaliningradą konfliktas su Rusija gali dar labiau paaštrėti. Be to, nerimaujama, kad Maskva gali panaudoti ir jėgą.

Audringa ukrainiečių reakcija

Viešai situaciją dėl tranzito į Kaliningradą aptarė ukrainiečių žurnalistas Dmytro Gordonas. Pasak jo, Lietuvai negresia jokie nemalonumai, nes ji priklauso NATO.

„Nematau jokios grėsmės Lietuvai, broliškajai mūsų Lietuvai. Šaliai, kurią aš labai myliu, dažnai ten lankydavausi. Jokios grėsmės nėra – Lietuva yra po NATO skėčiu. Lietuva uždraudė tranzitą į Kaliningrado sritį per savo teritoriją. Šiandien Kaliningrado sritis priklauso Rusijai, rytoj gal priklausys jau Vokietijai“, – svarstė D. Gordonas.

Kaip jis teigė, Rusijai nėra ko pykti – ši galinti krovinius gabenti per Baltijos jūrą.

„Jeigu jiems tai nepatinka, tai gali pabučiuoti Lietuvai į užpakalį. Jeigu užpakalio nenorės bučiuoti ir pradės bandyti rengti karines provokacijas, tai gaus per snukį“, – rėžė žurnalistas.

Tačiau D. Gordonas ne vienintelis aršiai sukritikavęs Vokietijos poziciją.

„Kol visi miegojo, rusai pataikė į gyvenamąjį namą Odesos regione. Žuvo mažiausiai 14 žmonių. Tuo tarpu „Spiegel“ praneša, kad Vokietija reikalauja iš Lietuvos leisti tranzitą į Kaliningradą. Rimtai?? Kaip visa tai gali būti tiesa??“ – tviteryje piktinosi Ukrainos parlamento narė Inna Sovsun.

Situaciją aptarė ir dar vienas žinoma Ukrainos žurnalistas Danylo Mokrykas 

„O. Scholzo baimė yra vienas geriausių Putino sąjungininkų“, – tviteryje paskelbė jis.

Griežtai pasisakė ir Lenkijos politologas Slawomiras Dębskis.

„Pats nepriklausomos Lietuvos egzistavimas yra eskaluojantis Rusijai. Nesuprantama, kodėl Vokietijos kancleris taip nori sukelti rūpesčių Europai, Vokietijos rytiniams sąjungininkams ir galiausiai sau?“ – klausė jis.

Primename, kad Europos Komisija šiuo metu siekia išaiškinimo, kaip sankcijos Rusijai turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą. Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę sakė, kad Komisijai dėl to pateikta daug pastabų.

Rusija įsigaliojusias sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, informaciją iš Rusijos vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Pagal jas, liepos 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10-ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių