Ukrainos ambasada: Siriją pasiekė Rusijos laivas su pagrobtais ukrainietiškais grūdais

Siriją pasiekė Rusijos krovininis laivas, kuriuo, kaip įtariama, buvo atgabenti iš Ukrainos pavogti grūdai, ketvirtadienį pranešė Kyjivo ambasada Beirute.

Tai vienas iš virtinės klausimų keliančių krovinių, pasiekusių šią karo draskomą šalį.

„Mūsų duomenimis, „SV KONSTANTIN“ prisišvartavo Sirijoje“, – sakoma ambasados pranešime naujienų agentūrai AFP.

Jame teigiama, kad laivas atplukdė „grūdus, kuriuos pagrobė ir neteisėtai išvežė Rusijos okupacinė valdžia“. Pranešime taip pas sakoma, kad iš pradžių šis krovinys turėjo plaukti į Libano sostinės Tripolio uostą.

Ukraina jau ne kartą kartą kaltino Rusijos pajėgas, kad nuo vasario pabaigos, kai jos įsiveržė į šalį, rusai plėšia grūdų sandėlius.

Ambasados pareiškimas pasirodė, kai Sirijos Tartuso uoste, kurį valdo Rusijos įmonė, savo krovinį iškrovė kitas krovininis laivas, atgabenęs pirmąją grūdų siuntą. Ją pagal Jungtinių Tautų remiamą susitarimą buvo leista išvežti iš Ukrainos.

Su Siera Leonės vėliava plaukiojantis laivas „Razoni“ turėjo plaukti į Libaną, tačiau dėl penkis mėnesius vėluojančio krovinio pristatymo Libano pirkėjas atšaukė sandorį, kai laivas jau buvo išplaukęs į jūrą, teigė Ukrainos pareigūnai.

Pasak tanklaivių stebėsenos svetainės TankerTrackers.com bendraįkūrėjo Samiro Madani (Samiro Madanio), laivas šios savaitės pradžioje prisišvartavo Tartuse.

Palydovinės nuotraukos rodo, kad laivas, atgabenęs 26 tūkst. tonų kukurūzų, iškrauna krovinį, ketvirtadienį tviteryje parašė S. Madani.

Anksčiau šį mėnesį Libano valdžios institucijos trumpam sulaikė su Sirijos vėliava plaukiojantį laivą. Veiksmų buvo imtasi reaguojant į panašų Ukrainos ambasados pranešimą, kad į jį buvo pakrautas vogtas krovinys.

Tyrimo metu neradus įrodymų, kad laivas „Laodicea“ gabena pavogtą krovinį, jis buvo paleistas. Kyjivo ambasada sukritikavo tokį sprendimą.

Kaip pranešė Sirijos valstybinė žiniasklaida, rugpjūčio 8 dieną „Laodicea“ pradėjo krovinio iškrovimą Tartuse.

Sirija yra ištikima Rusijos sąjungininkė. Pastaroji 2015 metais įsikišo į šalies pilietinį karą, kad paremtų prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybę.

Maskva teikia Damaskui labai ribotą finansinę pagalbą, tačiau kaip paramą Sirijai tiekia kviečius.

Sirijos vyriausybė iš Maskvos gauna didžiąją dalį importuojamų kviečių.

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeukrainietiški grūdaiSirijaRusijos krovininis laivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių