Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos opozicija Kijeve pareikalavo prezidento V. Janukovyčiaus atsistatydinimo

2013-11-29 20:29
BNS inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Ukrainos opozicija penktadienį vakare per masinę demonstraciją Kijeve pareikalavo, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius atsistatydintų dėl atsisakymo pasirašyti strategiškai svarbią eurointegracijos sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Kalbėdami maždaug 10 tūkst. šalininkų mitinge opozicijos lyderiai pareiškė, kad V.Janukovyčius iki kovo vidurio žūtbūt privalo pasirašyti politinę ir laisvosios prekybos sutartį su 28 šalių bloku.

„Mes reikalaujame Janukovyčiaus atsistatydinimo“, – perskaitė opozicijos pareiškimą mitinge aktyvistė ir dainininkė Ruslana Lyžičko, kuri 2004 metais laimėjo Eurovizijos konkursą.

„Skelbiame, jog tęsime kovą už europietišką Ukrainą“, – sakė dainininkė opozicijos lyderių Arsenijos Jaceniuko ir Vitalijaus Klyčko akivaizdoje.

„Asociacijos sutarties nepasirašymas – tai valstybės išdavystė“, – savo ruožtu pareiškė V. Klyčko susirinkusiesiems, kurie ėmė skanduoti „gėda“.

„Šiandien jie pavogė mūsų viltį, viltį gyventi modernioje europietiškoje šalyje“, – sakė V.Klyčko, kuris į mitingą atvyko netrukus po to, kai kartu su A.Jaceniuku ir ultranacionalistų lyderių Olehu Tiahnyboku grįžo iš Vilniuje vykusio ES viršūnių susitikimo.

A.Jaceniukas, svarbiausias kalinčios ekspremjerės Julijos Tymošenko sąjungininkas, pažadėjo daryti viską, kad protestų banga neatslūgtų visoje Ukrainoje.

V.Janukovyčius, kuris atsisakė pasirašyti sutartį per viršūnių susitikimą Lietuvos sostinėje, ES lyderiams nurodė, jog artimoje ateityje vis dėlto ketina padėti savo parašą po paktu, bet prieš tai norėtų užsitikrinti ekonominę ir finansinę pagalbą.

Papiktinti tokio šalies vadovo žingsnio tūkstančiai proeuropietiškų aktyvistų penktadienį vakare suplūdo į Kijevo centrinę Nepriklausomybės aikštę. Kai kurie susirinkusieji skandavo „Revoliucija!“ ir mojavo ES, Ukrainos ir Lenkijos vėliavomis.

Ukrainos valdžia dislokavo miesto centre didžiules milicijos ir tvarkos palaikymo pareigūnų pajėgas, paaštrindami ir taip įtemptą atmosferą Kijeve, kuriame masiniai protestai vyksta jau šeštą dieną.

Opozicija anksčiau dieną pranešė, kad sekmadienį proeuropietiški aktyvistai vėl susirinks į masinę demonstraciją, kurios metu tarsis dėl tolesnių veiksmų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų