Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos opozicija po šiurkščių milicijos veiksmų kviečia į naują mitingą

2013-12-01 09:16
Scanpix nuotr.

Ukrainos opozicija viliasi, jog sekmadienį į jos organizuojamą mitingą ateis dešimtys tūkstančių žmonių, kurie suteiks naują postūmį reikalavimams, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius atsistatydintų dėl sprendimų Europos Sąjungos (ES) klausimu.

Trys pagrindinės opozicinės partijos paskelbė, kad steigia „nacionalines pasipriešinimo pajėgas“ – po to, kai milicija šeštadienį brutaliomis priemonėmis išvaikė opozicijos šalininkų mitingą ir kai buvo sužeista kelios dešimtys žmonių.

Mitingą šeštadienį paryčiais vaikė guminėmis lazdomis ginkluoti milicininkai, kurie puolė maždaug tūkstantį protestuotojų sostinės Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Penktadienį vakare Kijevo centre buvo susirinkę 10 tūkst. žmonių, kurie reikalavo V. Janukovyčiaus nušalinimo jam atsisakius pasirašyti svarbią politinę ir laisvosios prekybos sutartį su ES.

Opozicija pakvietė į naują protestą viename miesto centro parke, nes Nepriklausomybės aikštę milicija aptvėrė metaliniais barjerais.

„Galime ir turėtume nušalinti šią valdžią“, – paskelbdamas apie naują protestą maždaug 10-čiai tūkst. šalininkų šeštadienį vakare sakė pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, partijos UDAR („Smūgis“) lyderis.

„Turėtume išeiti ir parodyti, kad neleisime jiems mūsų žeminti, kad kovosime už savo teises“, – sakė jis miniai po beveik savaitę trukusių masinių protestų, kurie Ukrainoje kilo valdžiai nusprendus atsisakyti sutarties dėl kelio integracijai į ES atvėrimo.

ES kaltino Maskvą tuo, kad ji spaudė buvusią sovietinę Ukrainą, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos gamtinių dujų, atsisakyti Asociacijos sutarties su Bendrija.

Šeštadienį vakare V. Janukovyčius paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad yra „giliai pasipiktinęs“ jėgos naudojimu prieš protestuotojus, ir žada, kad atsakingi asmenys bus nubausti.

Opozicijos protestuotojai šeštadienį susirinko prie vienos cerkvės auksiniais kupolais, kur anksčiau tą pačią dieną priebėgą rado keli šimtai demonstrantų, daugelis - iš kitų miestų.

Po protesto išvaikymo šeštadienį paryčiais, vienuoliai tame Šv. Mykolo vienuolyne protestuotojams, kurių daugelio drabužiai buvo sukruvinti ir kurių daugelis nešėsi vėliavas, suteikė pirmąją pagalbą ir juos pamaitino. 

Paprasti ukrainiečiai ėmė rinkti maistą ir drabužius protestuotojams, kurie ketino praleisti naktį cerkvėje.

Daugelis sakė, kad jaučiasi išduoti ir vyriausybės, ir opozicijos.

„Visi mus apleido. Mus paliko vienus prieš milicijos lazdas“, – sakė protestuotojas Igoris Mitrovas, kurio galva buvo aprišta tvarsčiu, o drabužiai – sutepti krauju.

Vienas vienuolių, kuris nenorėjo skelbtis savo vardo, sakė, kad demonstrantams buvo leista likti cerkvėje, su sąlyga, kad jie nerūkys ir negers.

„Mūsų vienuoliai užtikrins, kad jie turėtų maisto ir karštos arbatos“, – pridūrė jis.

Bažnyčios lyderiai pasmerkė smurtą ir paragino valdžią bei opoziciją vengti tolesnių susirėmimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų