Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos pabėgėlių centre pagalbos prašo ir separatistus remiantys gyventojai

Scanpix nuotr.

Skaičiuojama, kad iš Donecko ir Luhansko srityje separatistų kontroliuojamų vietovių pabėgo daugiau nei 700 tūkstančių ukrainiečių. Daugiausiai pabėgėlių prieglobsčio pasiprašė Dniepropetrovsko srityje. Juos priima centrai bei laikinieji pabėgėlių miesteliai. Vaikai iš separatistų kontroliuojamų vietovių priglaudžiami ir Lietuvoje.

Dniepropetrovske apleistą bendrabutį pabėgėlių pagalbos centro savanoriai suremontavo patys. Verslininkai ir miesto gyventojai atvežė baldų, įrengė kambarius vaikams. Pabėgėlių centre vienu metu gali apsistoti daugiau nei trys šimtai pabėgėlių.

Šiame centre nuo birželio mėnesio renkama humanitarinė pagalba pabėgėliams iš Donecko ir Luhansko sričių. Tačiau, pasak savanorių, šalyje blogėjant ekonominei padėčiai, šiuo metu pabėgėliams labiausiai trūksta maisto produktų arba tiesiog pinigų.

Pasak pabėgėlių centro vadovės, neslūgstant srautui, pasitaiko visko – čia prieglobsčio prašosi ir separatistus remiantys Donecko bei Luhansko sričių gyventojai.

„Dažnai būna, kad pabėgėliai atvyksta su Ukrainos vėliava, neva jie patriotai. Po kurio laiko paaiškėja, kad moterys pabėgėlės palaiko separatistus, o jų vyrai kariauja su Ukraina. Vadinamosios pabėgėlės veliasi į diskusijas su vietos gyventojais. Mes joms aiškiname tikrąją situaciją, jeigu nesupranta – iškraustome iš centro“, – sako koordinacinio pabėgėlių centro „Dnipro pagalba“ vadovė Irina Bulyševa.

„Su pabėgėliais dirba psichologai. Socialiniai darbuotojai rūpinasi socialinėmis išmokomis ir pensijomis. Juk čia pat, už pusantro šimto kilometrų, vyksta karas. Žmonės iš antiteroristinės zonos prašo pagalbos, važiuojame jų paimti, nors separatistai apšaudo beveik kiekvieną autobusą“, – teigia Ukrainos neįprastųjų situacijų valdybos Dniepropetrovsko srities viršininkas Igoris Romaniukas.

Pabėgėlius remia ir Lietuva. Mūsų šalies garbės konsulatas Dniepropetrovske pasirūpino, kad beveik pora dešimčių vaikų mokytųsi Lietuvoje.

„Puikiai suprantame, kaip luošinami mūsų vaikai. Baisu – jie patyrė karo siaubą, jie žino, kur slėptis, kai šaudo ir aplink namus sproginėja granatos. Lietuva mums ištiesė pagalbos ranką, priėmė vaikus“, – sako Dniepropetrovsko srities gubernatoriaus patarėjas Borisas Treigermanas.

„Pirmoji aštuntokų grupė Lietuvą pasiekė spalį, aštuoni moksleiviai nuo vasario mokosi Vilniaus lietuvių namuose. Svarbiausia, kad jie suprastų, jog Ukraina – tai Europa, ir daugiau jiems niekada netektų bėgti iš namų“, – tikina Lietuvos garbės konsulas Dniepropetrovske Vitalyjus Pivniakas.

Neseniai Dniepropetrovske duris atvėrė Vokietijos lėšomis įrengtas jau penktasis laikinasis miestelis pabėgėliams. Naujai įrengtuose namuose prieglobstį gali rasti pustrečio tūkstančių pabėgėlių iš Rytų Ukrainos.

Daugiau naujienų