Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos parlamentas pakeitė gynybos ministrą dėl Krymo krizės

2014-03-25 10:09
Ukrainos laikinasis gynybos ministras Ihoris Teniuchas
Ukrainos laikinasis gynybos ministras Ihoris Teniuchas / "Reuters" nuotr.

Ukrainos įstatymų leidėjai antradienį patvirtino laikinojo gynybos ministro Ihorio Teniucho atsistatydinimą, kaltindami jį netinkamai reagavus į krizę strategiškai svarbiame Juodosios jūros pusiasalyje Kryme, kurį aneksavo Rusija.

Per antrąjį balsavimą 228 iš 310 balsavime dalyvavusių Aukščiausiosios Rados deputatų pritarė anksčiau antradienį I.Teniucho pateiktam prašymui atsistatydinti, nors pora valandų anksčiau nepavyko surinkti pakankamo skaičiaus balsų, palaikančių tokį žingsnį.

Tuojau po to įstatymų leidėjai balsuodami pritarė generolo leitenanto Mychailos Kovalio paskyrimui I.Teniucho įpėdiniu, kai jo kandidatūrą pasiūlė Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas, taip pat einantis šalies prezidento pareigas..

M.Kovalis buvo atsidūręs žiniasklaidos dėmesio centre anksčiau šį mėnesį, kai buvo pagrobtas prorusiškų pajėgų netoli savo karinės bazės Kryme esančiame Jaltos uostamiestyje.

Faktinė Krymo netektis nėra oficialiai pripažįstama nei vienos iš didžiųjų Vakarų galybių, tačiau ji tapo skaudžiu psichologiniu smūgiu daugeliui ukrainiečių, kurie pastaraisiais metais taip pat išgyveno ekonomikos nuosmukį.

Ukrainos pajėgų Kryme vadai skundėsi dėl kariuomenės vadų Kijeve neryžtingumo ir pasimetimo, kai Rusijos prezidentas kovo 1 dieną užsitikrino parlamento leidimą panaudoti karinę jėgą prieš kaimyninę šalį po to, kai praeitą mėnesį Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimas.

I.Teniuchas pripažino visuomenės nepasitenkinimą, kreipdamasis į parlamentą prieš balsavimą dėl jo atstatydinimo.

"Atrodo, kad laikinojo gynybos ministro veiksmai Krymo autonominėje respublikoje ... kai kuriems nepatiko", - sakė jis.

"Niekada nesilaikiau įsikibęs savo posto ir neketinu to daryti dabar, - pridūrė jis. - Aš turiu garbę."

Per šį posėdį įstatymų leidėjai turėjo progą išsakyti didėjantį nusivylimą dėl laikinųjų lyderių darbo nuo atėjimo į valdžią po tris mėnesius trukusių protestų, per kuriuos demonstrantai reikalavo išrauti korupciją ir panaikinti Kijevo priklausomybę nuo Kremliaus.

„Atidavėme Krymą rusams dėl jūsų neprofesionalumo, – kaltino nepriklausomas deputatas Ihoris Palycia. – Atidavėme Krymą dėl jūsų neryžtingumo.“

Tačiau I.Teniuchas atmetė kaltinimus, kad jis vėlavo duoti atitinkamus įsakymus kariniams daliniams, dislokuotiems Kryme, kai tą Juodosios jūros pusiasalį užėmė Rusijos pajėgos ir galiausiai aneksavo Maskva

Laikinasis gynybos ministras sakė, kad kovo 3-ąją davė įsakymą Kryme esantiems kariams naudoti ginklus pagal ginkluotųjų pajėgų statutą. Tas įsakymas buvo pakartotas po incidento, kai Krymo sostinėje Simferopolyje buvo nukautas vienas Ukrainos armijos karys.

I.Teniuchas pridūrė gavęs apie 6,5 tūkst. karių ir jų šeimų narių prašymą leisti išvykti iš Krymo.

Tai reiškia, kad apie du trečdaliai iš maždaug 18,8 tūkst. tame regione dislokuotų Ukrainos karių ir jų šeimų narių nusprendė likti pusiasalyje, inkorporuojamame į Rusijos Federaciją.

Kijevas pirmadienį įsakė savo kariams palikti Krymą, kai tame pusiasalyje esančius Ukrainos karinius objektus vieną po kito užėmė daug stipresnės Rusijos pajėgos - dažniausiai nepatirdamos didesnio pasipriešinimo.

„Teniuchas tiesiog diskreditavo save neprofesionaliais ir netinkamais veiksmais Kryme“, – sakė Kijeve įsikūrusio strateginių tyrimų instituto „Penta“ politikos analitikas Volodymyras Fesenka.

Pasak jo, I.Teniuchas „paliko kariuomenę likimo valiai“, nors turėjo anksčiau apsispręsti išvesti pajėgas iš Krymo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų