Ukrainos parlamentas pirmuoju skaitymu pritarė mobilizacijos įstatymui

  • Teksto dydis:

Ukrainos įstatymų leidėjai trečiadienį per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama į kariuomenę pašaukti daugiau ukrainiečių.

Kariuomenė jau kelis mėnesius prašo vyriausybės pašaukti daugiau karių, kad padidintų mažėjančias karių gretas ir pakeistų pavargusius fronto karius.

243 įstatymų leidėjai trečiadienį per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymo projektui. Jo priėmimo procesas gali užtrukti kelias savaites.

„Tai nėra galutinis sprendimas. Bus antrasis svarstymas, bus daromos pataisos“, – socialiniame tinkle „Telegram“ sakė įstatymų leidėjas Oleksijus Hončarenka.

Sausio pabaigoje vyriausybė pateikė parlamentui naują mobilizacijos įstatymo projektą, praėjus daugiau nei dviem savaitėms po to, kai atšaukė savo pirminį ginčytiną variantą.

Pirmajame variante, be kita ko, buvo siūloma apriboti asmenų, vengiančių karinės registracijos ir tarnybos, teises. Tokie apribojimai apėmė draudimą keliauti į užsienį ir sudaryti sandorius dėl kilnojamojo ir nekilnojamojo turto.

Atnaujintame įstatymo projekte nustatomos „skaidrios mobilizacijos proceso taisyklės, taip pat būtinas karių ir šauktinių teisių reguliavimas“.

Anksčiau Aukščiausiosios Rados įgaliotinis žmogaus teisių klausimais Dmytro Lubinecas teigė, kad naujoje mobilizacijos įstatymo projekto versijoje vis dar yra nuostatų, prieštaraujančių Konstitucijai.

Artėjant antrosioms plataus masto karo metinėms, Maskva į konfliktą meta daugiau žmonių.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis gruodį sakė, kad kariuomenė nori mobilizuoti iki pusės milijono žmonių kovai su maždaug 600 tūkst. rusų.


Šiame straipsnyje: UkrainaParlamentaspritarė mobilizacijos įstatymuikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių