Ukrainos pirmoji ponia JT: padėkite sugrąžinti namo pagrobtus vaikus

  • Teksto dydis:

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska antradienį paragino pasaulio lyderius padėti grąžinti namo ukrainiečių vaikus, prievarta išvežtus į Rusiją, kur, pasak jos, iš jų atimama tautinė tapatybė.

Kalbėdama Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose ji sakė, kad daugiau kaip 19 tūkst. Ukrainos vaikų buvo prievarta perkelti arba deportuoti į Rusiją ar jos okupuotas teritorijas.

Iki šiol sugrąžinti tik 386, nurodė O. Zelenska.

„[Rusijoje] jiems buvo pasakyta, kad jie nereikalingi tėvams, kad jie nereikalingi šaliai, kad niekas jų nelaukia, – kalbėjo Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona. – Pagrobtiems vaikams buvo pasakyta, kad jie nebėra ukrainiečių vaikai, kad jie yra rusų vaikai.“

Anksčiau tą pačią dieną kreipdamasis į Generalinę Asamblėją V. Zelenskis žengė dar toliau ir pavadino Rusijos veiksmus genocidu.

„Stengiamės, kad vaikai grįžtų namo, bet laikas bėga. Kas jiems nutiks?“ – klausė jis.

„Šie vaikai Rusijoje mokomi nekęsti Ukrainos, o jų ryšiai su šeimomis yra nutraukti, – pridūrė prezidentas. – Tai akivaizdus genocidas.“

Rusija neigia šiuos kaltinimus ir teigia, kad išgelbėjo vaikus nuo karo siaubo.

Dėl karo nusikaltimo neteisėtai deportavus Ukrainos vaikus Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį. Kitas orderis dėl panašių kaltinimų išduotas Rusijos vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai.

Grūdų iniciatyvos analogija

Pasak O. Zelenskos, nuo tada, kai Rusija daugiau nei prieš pusantrų metų įsiveržė į kaimyninę šalį, žuvo daugiau nei 500 vaikų, šimtai kitų buvo suluošinti arba sužeisti.

Pirmoji Ukrainos ponia teigė, kad šalies valdžios institucijos taip pat tiria daugiau kaip 230 rusų karių seksualinio smurto prieš civilius gyventojus, įskaitant 13 vaikų, atvejų. Ji sakė, kad tarp nukentėjusių vaikų yra 12 mergaičių ir vienas berniukas, o jauniausiai aukai nusikaltimo metu buvo tik ketveri metai.

„Kreipiuosi į JT generalinį sekretorių ir visą organizaciją, kad padėtų mums išgelbėti Ukrainos vaikus, – prašė O. Zelenska. – Padėkite mums gauti informacijos apie į Rusiją išvežtus vaikus (...) Padėkite mums specialiais saugiais koridoriais išvežti vaikus iš okupuotų teritorijų. Mūsų vaikams reikia teisingumo.“

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas prisiminė, kaip tarptautinė bendruomenė, siekdama išvengti pasaulinio maisto trūkumo, sėkmingai susitarė su Rusija nepaisant karo tęsti ukrainietiškų grūdų eksportą.

Jis paragino sukurti panašų teisinį mechanizmą, kuris palengvintų Ukrainos vaikų grąžinimą.

„Pasaulis buvo labai aktyvus, – sakė A. Kostinas, turėdamas omenyje dabar jau žlugusios – pasitraukus Rusijai – Juodosios jūros grūdų iniciatyvos priėmimą. – Manau, kad dabar atėjo metas Jungtinėms Tautoms susivienyti ir grąžinti namo Ukrainos vaikus.“

Jis pridūrė: „Bet koks balsas, bet koks spaudimas, bet koks bendravimas (...) padėtų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių