Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos prezidento postas pateisina visas priemones

2009-10-24 11:59
Dvikova: bent kol kas pagrindiniais kandidatais Ukrainos prezidento rinkimuose laikomi V.Janukovyčius ir J.Tymošenko.
Dvikova: bent kol kas pagrindiniais kandidatais Ukrainos prezidento rinkimuose laikomi V.Janukovyčius ir J.Tymošenko. / AFP, "RIA Novosti" nuotr.

Ukraina ir vėl kryžkelėje. Kur pasuks šalis, priklausys nuo rinkėjų, kurių simpatijų kandidatai į prezidentus siekia ne tik teisėtomis priemonėmis.

Žmonės nusivylė visais

Tokio tautos palaikymo kaip prieš penkerius metus jau nebeturi nė vienas kandidatas. Žmonės nusivylė ir žadančiais integruoti šalį į Vakarus – NATO bei ES, ir tais, kurie akivaizdžiai žvalgosi į Rytų kaimyną.

Tačiau pirmadienį oficialiai prasidėjusiai prezidento rinkimų kampanijai netrūksta aistrų, kurias dar vasarą pradėjo kurstyti Ukrainos politikai.

Kandidatams, regis, visos priemonės tinkamos. Jie ne tik bando patraukti rinkėjų dėmesį savo įmantriais šūkiais, bet ir skleidžia konkurentus juodinančią informaciją.

Du favoritai

Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovyčius, kuris neslepia savo prorusiškos orientacijos, dar nuo praėjusios vasaros žada "išklausyti kiekvieną". Jį palaiko beveik visa Rytų Ukraina, kurios dauguma gyventojų rusakalbiai. Pramoniniame Donbaso mieste ir jo apylinkėse jis iš esmės vienintelis kandidatas. Balsuoti už jį žada net tie, kurie nusivylė visais.

"Aš daugiau nieko nepažįstu", – savo poziciją britų visuomeninio transliuotojo BBC korespondentui paaiškino viena vietos gyventoja. Žmonės Rytų Ukrainoje ilgisi sovietinių laikų, o V.Janukovyčius, jų nuomone, galėtų suartinti šalį su Rusija.

Iš viso, sociologų apklausų duomenimis, už V.Janukovyčių kitų metų sausio 17 d. žada balsuoti apie 30 proc. Ukrainos piliečių. Maždaug 10 proc. atsilieka jo pagrindinė varžovė premjerė Julija Tymošenko. Nors padėtis, kaip ir politikų populiarumas, per tris mėnesius dar gali smarkiai pasikeisti, politologai prognozuoja, kad šiuodu politikai varžysis antrajame rinkimų ture.

Nugalėti per pirmąjį negalės nei V.Janukovyčius, kurio pozicijos Vakarų Ukrainoje gana silpnos, nei J.Tymošenko – jos reitingus silpnina kiti kandidatuojantys provakarietiški politikai.

Vienas artimiausių jai – buvęs Aukščiausios Rados pirmininkas ir Permainų fronto lyderis Arsenijus Jaceniukas. Šis, prezidento Viktoro Juščenkos palaikomas politikas, prieš oficialią kampanijos pradžia buvo vadinamas potencialiu favoritu. Tačiau dabar už jį balsuotų vos 8–10 proc. rinkėjų.

Politikos analitikų teigimu, A.Jaceniuko reitingams pakenkė blogai suplanuota reklamos kampanija ir neaiški jo pozicija valstybės ateities atžvilgiu. Išsaugoti populiarumo jam nepadėjo net vykdomosios valdžios palaikymas. Nepaisant apklausų rezultatų, nei A.Jaceniukas, nei kiti kandidatai negalvoja nedalyvauti rinkimuose. Analitinio centro "Atvira politika" vadovo Igorio Ždanovo teigimu, jie bandys gauti dividendų, palaikydami tą kandidatą, su kuriuo susitars prieš antrą turą.

Informaciniai karai

Ekspertai ir politikai tikina, kad šioje rinkimų kampanijoje bus ypač daug mėginimų apjuodinti konkurentus. Pirmąja juodųjų technologijų auka tapo tas pats A.Jaceniukas. Informacinėje šalies erdvėje buvo skleidžiami gandai apie jo žydiškas šaknis. Be to, regionuose buvo klijuojami kandidato vardą menkinantys plakatai.

Kai A.Jaceniuko reitingai smuko, dėmesys nukrypo į anksčiau dujų princese vadintos politikės stovyklą. Nuo vasaros rinkėjus šūkiais: "Jie plepa – ji dirba", "Jie blokuoja – ji dirba", "Jie išduoda – ji dirba" – viliojusios J.Tymošenko palaikančių gretos gali smarkiai sumažėti.

Mat kelių jos partijos narių vardai minimi Ukrainą krečiančiame pedofilijos skandale. Viktoras Ukolovas, Sergejus Terechinas ir Ruslanas Bogdanas kaltinami seksualiai išnaudoję vaikus. Patys deputatai kaltę neigia. Nukentėjusių vaikų motinomis nepasitiki ir teisėsaugos atstovai.

Pedofilijos byla tiriama nuo praėjusio rudens, o politikų vardai kažkodėl pasirodė tik dabar, prieš pat rinkimų kampanijos pradžią. (Tačiau kai kurie analitikai tokį požiūrį sieja su vidaus reikalų ministro Jurijaus Lucenkos pozicija – jis yra J.Tymošenko šalininkas).

Neliko švarus ir V.Janukovyčius. Šis kandidatas kaltinamas dalyvavęs išžaginant moterį. Kandidato nusikaltimą "atskleidė" J.Tymošenko bloko deputatas Sergejus Sobolevas. "Aš turiu duomenų, kad V.Janukovyčius po to, kai atliko bausmę (jaunystėje jis kalėjo už plėšikavimus), įvykdė dar vieną nusikaltimą. Jis su grupe asmenų sumušė ir išprievartavo moterį. Tačiau anuomet baudžiamoji byla buvo nutraukta", – sakė deputatas.

Į maidaną niekas neis

Politikai ir ekspertai vienu balsu tvirtina, kad pagrindiniai skandalai dar tik bus. "Jeigu kampanija prasideda tokiu informaciniu karu, pabandykite įsivaizduoti, kas bus toliau", – sakė Situacijų modeliavimo agentūros direktorius politologas Aleksejus Golobuckis. Su juo sutinka ir J.Tymošenko bloko frakcijos vadovo pavaduotojas Andrejus Kožemiakinas: "Dabartinė kampanija įsimins dėl purvo ir smarvės."

Prognozuojama, kad šie rinkimai taip pat gali tapti pirmais po Oranžinės revoliucijos, per kuriuos bus užfiksuota rekordinių pažeidimų. "Labai norėtųsi tikėtis, kad valstybė turi šansą surengti rinkimus pagal demokratinius standartus, tačiau realybė neleidžia atmesti galimybės, kad jie bus suklastoti", – sakė Maryna Stavynyjčuk, ji kuruoja rinkimų kampanijos eigą.

Nors 2009 m. priimtas įstatymas riboja galimybę užginčyti rinkimų rezultatus, ekspertai mano, kad pralaimėję bandys tai daryti. "Aš prognozuoju, kad pralaimėję reikalaus perskaičiuoti balsus jau po pirmo rato. Bus labai daug nepatenkintų", – sakė Aukščiausios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas.

Tačiau nei politikai, nei politologai nemano, kad galėtų pasikartoti 2004 m. įvykiai. "Žmonių jau niekas neįkalbės eiti į gatves. Net už pinigus", – įsitikinęs V.Lytvynas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų