Ukrainos užsienio reikalų ministras vyksta vizito į Iraką

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį turi atvykti į Bagdadą savo pirmojo vizito į Iraką nuo tada, kai Rusija įsiveržė į jo šalį, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

D. Kuleba turi surengti derybas su Irako užsienio reikalų ministru Fuadu Huseinu ir ministru pirmininku Mohamedu Shia al Sudani (Mohamedu Šija Sudaniu), sakoma sekmadienį paskelbtame ministerijos pranešime.

Jie aptars „dvišalių ryšių stiprinimo, taip pat regioninius ir tarptautinius“ klausimus, sakoma pareiškime, kuriame cituojamas Užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al Sahhafas (Ahmedas Sahafas).

D. Kulebos vizitui rengiamasi praėjus mažiau nei savaitei po to, kai M. Sh. al Sudani sulaukė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio skambučio.

Tuo metu V. Zelenskis sakė, kad „norėtų plėtoti santykius su Iraku visose srityse“, pavadindamas jį svarbia ir įtakinga šalimi, teigiama M. Sh. al Sudani biuro pranešime.

Irakas palaiko gerus ekonominius ryšius tiek su Kyjivu, tiek su Maskva, o nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, laikosi neutralios pozicijos.

Šių metų vasarį Irako užsienio reikalų ministras pakartojo, kad Bagdadas remia paliaubas ir derybas, kuriomis būtų siekiama užbaigti karą Ukrainoje, kai Bagdade lankėsi jo kolega iš Rusijos Sergejus Lavrovas.

Pastaraisiais mėnesiais Irake lankėsi daug užsienio pareigūnų, ten vyko intensyvi diplomatinė veikla, įskaitant kelis Irano ir Saudo Arabijos susitaikymo derybų raundus.

Kovą šie regiono sunkiasvoriai netikėtai paskelbė, kad susitarė atkurti diplomatinius ryšius pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Kinija.

Rijadas nutraukė ryšius su Teheranu po to, kai 2016 metais Irano protestuotojai užpuolė Saudo Arabijos diplomatines atstovybes po to, kai Saudo Arabija įvykdė egzekuciją gerbiamam šiitų dvasininkui Nimrui al Nimrui (Nimrui Nimrui).


Šiame straipsnyje: Dmytro KulebaUkrainakaras UkrainojeĮrakas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių