Ukrainos vadovas žada griežtą atsaką po dviejų karių žūties

  • Teksto dydis:

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Rusiją pažeidus taikos susitarimus ir pažadėjo griežtą atsaką, prorusiškų separatistų kontroliuojamuose šalies rytuose žuvus dar dviem kariams.

Du kariai žuvo per artilerijos apšaudymą šalia Novoluhanskės gyvenvietės, maždaug už 50 km į šiaurės rytus nuo pagrindinio separatistų bastiono Donecko, rašoma prezidentūros išplatintame pranešime. 

Taikos susitarimai draudžia naudoti sunkiąją ginkluotę.

Dar aštuoni ukrainiečių kariai buvo sužeisti.

Savo pirmtaką Petro Porošenką balandį vykusiuose prezidento rinkimuose sutriuškinęs buvęs komikas V. Zelenskis penktadienį sakė, kad nauji apšaudymai rodo, jog Rusija praranda įtaką separatistams. Kijevas sako, kad Maskva teikia separatistams karinę pagalbą. 

„Šiurkštus Minsko susitarimų pažeidimas – artilerijos naudojimas – rodo, kad prarasta bent dalis samdinių kontrolės“, – rašoma V. Zelenskio pareiškime.  

Anot prezidento, ši ataka yra naujas bandymas sužlugdyti trečiadienį Baltarusijos sostinėje Minske prasidėjusį naują taikos derybų raundą“, – priduriama pareiškime. 

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos atsižvelgdamos į situaciją duos griežtą atsaką – kas bebūtų davęs įsakymą“, – pažymėjo V. Zelenskis. 

Prieš prasidedant deryboms trečiadienį buvo pranešta, kad žuvo trys ukrainiečių kariškiai. Ukrainos kariuomenė dėl jų žūties kaltino separatistus, naudojančius sunkiąją ginkluotę, nors tai daryti draudžia taikos planas.  

Tai buvo kruviniausia Ukrainos konflikto diena nuo tada, kai V. Zelenskis praėjusį mėnesį pradėjo eiti prezidento pareigas.

Ketvirtadienį V. Zelenskio atstovė spaudai Julija Mendel pranešė, kad naujoji administracija parengė naujų pasiūlymų, kaip užbaigti konfliktą, nuo 2014 metų nusinešusi apie 13 tūkst. gyvybių.

Ji sakė, kad naujosios gairės gali būti pristatytos derybininkų susitikime Minske birželio 19 dieną.

Ukraina ir Vakarai kaltina Maskvą kurstant konfliktą ir siunčiant ginklų separatistams. Rusija tai kategoriškai neigia, nepaisydama daugybės akivaizdžių įrodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusas

Rusas portretas
Baik pjauti....

Realybė

Realybė portretas
Rusija visada kalta. Tačiu akivaizdu, kad girti Kijevo neofašistai vienas kitą nuduobė. Žaidė rusišką ruletę. Mažiau haholams reikia gerti smegenėlės pašviesės.

ciastuska maskoliams

ciastuska maskoliams portretas
pachovali moskalia kraij dorogi,vidno ruki vidno nogi vidno rogi,,,,
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių