Ukraina paskyrė naują kovos su korupcija vadovą: teigia, kad įvykdė visas ES rekomendacijas

Ukrainos vyriausybei per neeilinį posėdį paskyrus naują Nacionalinio kovos su korupcija biuro (NABU) direktorių, šalis įvykdė visas Europos Sąjungos rekomendacijas, siekiant pradėti derybas dėl prisijungimo prie bloko, sako premjeras Denysas Šmyhalis.

Naujuoju šalies kovos su korupcija vadovu tapo 40-metis Semenas Kryvonosas. Du kitus kandidatus jam siūloma paskirti į kitus vadovaujamus NABU postus.

„Dabar Ukraina įvykdė visas septynias Europos Sąjungos rekomendacijas, nustatytas gaunant kandidatės statusą. Tai rodo mūsų pasiryžimą ir siekius jau šiais metais pereiti prie derybų dėl stojimo pradžios. Paskyrę NABU direktorių mes taip pat turime visiškai suformuotą ir nepriklausomą kovos su korupcija infrastruktūrą“, – sakė ukrainiečių premjeras D. Šmyhalis.

„Mūsų komanda laikosi nulinės tolerancijos korupcijai principo ir remia antikorupcines institucijas“, – pridūrė jis.

Ukrainoje, kurioje 2014 metais įvyko proeuropietiška revoliucija, jau daugiau nei metus tęsiasi Rusijos invazija. Prezidentas Volodymyras Zelenskis yra teigęs, kad jo šalis nusipelnė šiais metais pradėti derybas dėl prisijungimo prie bloko.

S. Kryvonosas anksčiau vadovavo Ukrainos ministerijai, atsakingai už miestų planavimą.

Praėjusių metų birželį, praėjus keturiems mėnesiams po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, Briuselis suteikė Ukrainai oficialų kandidatės statusą.

Tačiau tuo metu ES teigė, kad Kyjivas turi įgyvendinti septynias reformas, be kita ko, sustiprinti kovą su korupcija ir apriboti „pernelyg didelę oligarchų įtaką“.

Stojimo į ES procesas gali užtrukti ne vienerius metus.

Galutinis sprendimas dėl Ukrainos narystės priklausys nuo ES valstybių narių vyriausybių.

Kai kurios iš 27 ES valstybių narių skeptiškai vertina tai, kad Kyjivas galės greitai atsigauti po Maskvos invazijos arba įgyvendinti būtinas demokratines ir antikorupcines reformas, kad atitiktų reikalavimus narystei.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarasSemenas KryvonosasNABU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių