V. Putinas apkaltino Vakarus įžeidžiant Rusiją dėl Antrojo pasaulinio karo žygdarbio

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Vakarų valstybes „niekšiškai“ bandant įžeisti Rusiją mėginimais perrašyti Antrojo pasaulinio karo istoriją, Maskvai ruošiantis atšvęsti sovietų pergalę paradu Raudonojoje aikštėje.

Ilgame straipsnyje, ketvirtadienį paskelbtame konservatyvios pakraipos JAV žurnale „The National Interest“ (TNI), V. Putinas perspėjo susilaikyti nuo „istorijos revizionizmo“. Pasak jo, pastangos menkinti Sovietų Sąjungos vaidmenį Antrajame pasauliniame yra vienas iš pavojų dabartinei pasaulio tvarkai.

„Niekinti ir įžeidinėti atminimą yra niekšiška“, – sakoma straipsnyje.

Kai kuriose oficialiose deklaracijose, paskelbtose minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ąsias metines, „minimi visi antihitlerinės koalicijos dalyviai, išskyrus Sovietų Sąjungą“, skundėsi V. Putinas.

„Niekšiškumas gali būti įvairių pavidalų, bet jis dėl to netampa mažiau šlykštus“, – pridūrė Rusijos lyderis.

Manoma, kad per Antrąjį pasaulinį karą žuvo apie 27 mln. sovietų karių ir civilių, o Raudonosios armijos triumfas Rusijoje iki šiol yra itin svarbus nacionalinio pasididžiavimo šaltinis.

V. Putiną supykdė pernai paskelbta Europos Parlamento rezoliucija, kurioje sakoma, kad 1939 metais hitlerinės Vokietijos ir stalinistinės Sovietų Sąjungos pasirašytas Molotovo-Ribbentropo (Molotovo-Ribentropo) paktas tapo svarbiu veiksniu, nulėmusių Antrojo pasaulinio karo pradžią.

„Manau, kad išvaduotojus prilyginti okupantams – nepriimtina“, – rašo jis.

V. Putinas dėl Antrojo pasaulinio karo kaltino Vakarų galybes ir ypač Lenkiją, atkreipdama dėmesį į įvairias sutartis, pasirašytas su nacistine Vokietija iki konflikto pradžios 1939 metais.

„Nežinome, ar buvo kokių nors slaptųjų „protokolų“ arba priedų prie sutarčių, kurias kai kurios šalys pasirašė su naciais“, – rašė V. Putinas.

Šį straipsnį penktadienį rusų kalba paskelbė Rusijos valstybinis laikraštis „Rossijskaja gazeta“. V. Putinas dar praeitais metais sakė planuojantis parašyti straipsnį apie Antrojo pasaulinio karo paveldą.

Per savo vadovavimo laikotarpį V. Putinas vis daugiau dėmesio skirdavo pergalės Antrajame pasauliniame kare temai. Kritikai kaltino prezidentą, kad jis stengiasi pasinaudoti istorija savo asmeninei įgaliojimams sustiprinti.

Ateinantį trečiadienį Maskvos Raudonojoje aikštėje vyks didelis karinis paradas, turėjęs vykti gegužę, bet atidėtas dėl koronaviruso pandemijos.

V. Putino straipsnis, kuriame jis taip pat gyrė rusų „nesavanaudiškumą“ ir „patriotizmą, meilę gimtiesiems namams“, pasirodė prieš liepos 1-ąją planuojamą surengti referendumą dėl konstitucijos pataisų, galinčių užtikrinti Kremliaus vadovui galimybę likti savo poste iki 2036 metų.

Rusijos vadovas taip pat pakartojo raginimą JT Saugumo Tarybos nuolatinėms narėms surengti viršūnių susitikimą, per kurį būtų aptarti tokie iššūkiai kaip tarptautinis saugumas ir kova su koronaviruso pandemija.

„Būtų naudinga aptarti žingsnius parengti kolektyvinius principus pasaulio reikalams“ spręsti, rašė V. Putinas.

„Mūsų gebėjimas dirbti kartu ir darniai, kaip tikriems partneriams, taip pat parodys, kiek rimtos bus pandemijos pasekmės ir per kiek laiko pasaulio ekonomika išeis iš recesijos“, – pažymėjo V. Putinas.

Daugelis analitikų sako, kad V. Putino straipsnis yra propaganda, turinti užtikrinti jam didesnį palaikymą prieš liepos 1-ąją vyksiantį plebiscitą.

„Jeigu Putinas būtų istorikas, šis straipsnis niekada nebūtų praleistas recenzentų“, – per „Twitter“ parašė Kardifo universitete dirbantis istorikas Sergejus Radčenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha  portretas
Kam cia i domu tas putinas.

CCCP

CCCP portretas
Varyk vladimerai as uz tave

Uzdekit

Uzdekit portretas
Žvakelę išvakarėse jeigu dar turite žmogiškumo Kiek nekaltų žuvo! Priede burgeriu picų prigere kapitalistinio nuodo kokakolos isplautas protas Gaila vaiku
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių