V. Putinas nurodė „Rosneft“ parengti dujų eksporto į Europą pasiūlymą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė naftos milžinei „Rosneft“ pateikti pasiūlymą tiekti gamtines dujas į Europą – tai būtų žingsnis, kuris panaikintų „Gazprom“ dujų eksporto vamzdynais monopolį.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ antradienį pranešė, kad V. Putinas pavedė „Rosneft“ iki kovo 1 dienos parengti pasiūlymą tiekti į Europą iki 10 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Šis veiksmas būtų atliekamas bendradarbiaujant su vyriausybe ir dujų milžine „Gazprom“, nes Europa susiduria su rekordiškai aukštomis dujų kainomis, dėl kurių kai kas kaltina Rusiją, tiekiančią trečdalį visų Europos dujų.

Kremliaus atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad projektas yra rengiamas. „Vyriausybė iš tiesų nagrinėja šį klausimą“, – sakė jis žurnalistams.

„Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, kuris yra vienas ištikimiausių V. Putino bendražygių, jau seniai ragino Rusijos prezidentą nutraukti „Gazprom“ gamtinių dujų eksporto monopolį ir pasinaudoti sparčiai augančiomis dujų kainomis.

Europą krečia energetikos krizė: dujų kainos pasiekė rekordines aukštumas, nes ekonomika atsigauna po pandeminių uždarymų, o energijos tiekimas iš atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, tokių kaip saulės ir vėjo jėgainės, lėtėja.

Vakarų kritikai dėl kainų kilimo kaltina Rusiją, sakydami, kad Maskva nedidina tiekimo siekdama priversti Europą sudaryti daugiau ilgalaikių sutarčių ir patvirtinti prieštaringai vertinamą dujotiekį „Nord Stream 2“. Rusija šiuos kaltinimus neigia.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių