V. Putinas: reformomis siekiama patobulinti šalies politinę sistemą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sakė konstitucijos pataisas pasiūlęs ne tam, kad pratęstų savo valdymą, o siekdamas patobulinti šalies politinę sistemą.

V. Putinas sausio 15 dieną sukėlė politinę audrą, pasiūlęs pataisas Rusijos konstitucijai, kurios paskatino atsistatydinti nepopuliarų premjerą Dmitrijų Medvedevą ir jo vyriausybę.

Pasiūlymai, kurie rusams ir didžiajai isteblišmento daliai buvo netikėti, pakurstė spėliones, kad 67 metų V. Putinas manevruoja norėdamas pratęsti savo buvimą valdžioje 2024-aisiais, pasibaigus jo ketvirtai kadencijai Kremliuje.

„Dirbant prezidentu ir premjeru man tapo aišku, kad kai kurie dalykai neveikia, kaip turėtų“, – sakė V. Putinas per susitikimą su visuomene Čerepoveco mieste į šiaurę nuo Maskvos.

„Labai dažnai kyla klausimų dėl sveikatos apsaugos, švietimo... Kai municipaliniu lygiu kažkas, kas turėtų būti daroma, nevyksta... o federaliniu ar regioniniu lygiu manoma, kad jie tuo neturi užsiiminėti... Štai kodėl tai pasiūliau – o ne tam, kad pratęsčiau savo įgaliojimus“,– sakė jis.

Pasak prezidento, iš esmės municipalitetai tiesiogiai nėra susieti su valstybe. „Turi būti vieninga viešosios valdžios sistema, kad viršutiniai šios valdžios aukštai būtų atsakingi už tai, kas vyksta apačioje, o tie, kas dirba municipalitetuose, būtų susiję su šalimi ir jos interesais“, – paaiškino V. Putinas.

Pagal pasiūlymus numatoma griežtinti vietos pareigūnų kontrolę, stiprinti patariamosios Valstybės tarybos vaidmenį ir pačią prezidento instituciją.

Kremliaus kritikai vienu balsu reiškė priešiškumą šiai reformai. Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas sakė, kad V. Putinas nori tapti „lyderiu visam gyvenimui“.

Praėjusį mėnesį Rusijos parlamento žemieji rūmai po mažiau nei dvi valandas trukusio pirmojo svarstymo vieningai pritarė konstitucinės reformos įstatymo projektui.

Sociologinius tyrimus vykdantis nepriklausomas Levados centras praėjusią savaitę paskelbė, jog 47 proc. rusų mano, kad šios pataisos atitinka V. Putino interesus, o 44 proc. sakė manantys, kad pakeitimais siekiama gerinti politinę sistemą.

V. Putinas antradienį tvirtino, kad visuomenė tars paskutinį žodį ir plebiscito metu galės paremti arba atmesti šį įstatymo projektą.

Grupė, įsteigta padėti parengti konstitucijos pataisas, studijuoja virtinę pasiūlymų, įskaitant pasiūlymą pagrindiniame šalies įstatyme paminėti Dievą, o titulą „prezidentas“ pakeisti „aukščiausiuoju lyderiu“.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Putinasreformos

NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
PUTINAS RUSIJA IŠTRAUKĖ IŠ LIŪNO,KURĮ GIRTAS JELCINAS BUVO ĮSTŪMĘS.LIETUVA,KAIP TARYBINIAIS LAIKAIS BUVO PIRMAUJANTI VISAPUSIŠKAI,DABAR ĮSTUMTA Į SKOLŲ LIŪNĄ.KADA ANŪKAI,PROANŪKIAI IR VAIKŲ VAIKAI IŠSIMOKĖS,TIK VIENAS DIEVAS TEŽINO.LIETUVOJE DEMOKRATIJA PASIREIŠKIA BIUDŽETO VAGYSTĖMIS,KORUPCIJA,AFEROMIS.

kaip

kaip portretas
ten bebutu ir koliutome sia represine valstybe bet pripazinkim kad sitam uzleistam kraste sis diktatorius nera kvailas nes laikosi jegos ir represiniu strukturu pagalba ir savos oligarchijos pritarimu kuri ir kontroliuoja visuomene irodinedami savo pranasuma o kas teisus siam globaliame jovale parodys gyvenimas kuri reikia tik isgyvent.....?....

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Mafijinei Putino gaujai trukdo konstitucija – laikas ją patobulinti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių