V. Putinas žada simetrišką atsaką į JAV raketos bandymą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad įsakė savo kariuomenei parengti „simetrišką atsaką“ į praėjusios savaitės JAV raketos bandymą.

V. Putinas tvirtino, kad liepė kariuomenei išanalizuoti „grėsmės, kurį mūsų šaliai kelia JAV veiksmai, lygį“ ir parengti „simetrišką atsaką“.

Anksčiau šią savaitę JAV gynybos departamentas paskelbė, kad sekmadienį iš Jungtinių Valstijų karinių jūrų pajėgų valdomos Šv. Mikalojaus salos, esančios netoli Los Andželo, buvo paleista vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiama sparnuotoji raketa.

Nors ši raketa buvo apibūdinta kaip „sukonfigūruota įprastiniu būdu“, tai yra, nepritaikyta nešti branduolinę kovinę galvutę, šis paleidimas yra ženklas, jog Vašingtonas stiprina savo branduolinius pajėgumus, rugpjūčio 2-ąją galutinei žlugus Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarčiai.

Per vyriausybės posėdį V. Putinas tvirtino, kad branduolinę galvutę galinčios nešti raketos „Tomahawk“ bandymas su leidimo įranga MK-41 patvirtino ankstesnius Rusijos įtarimus, kad JAV planuoja dislokuoti tokių ginklų Europoje.

Pasak V. Putino, Maskva prieštaravo, kad tokia raketų leidimo įranga būtų dislokuota Lenkijoje ir Rumunijoje, tačiau JAV neigė, kad ją galima panaudoti leidžiant raketas „Tomahawk“.

„Dabar pažeidimo faktas yra aiškus, ir beprasmiška tai neigti, – sakė Rusijos prezidentas. – Kyla klausimas, kaip žinosime, kas bus dislokuota Rumunijoje ir Lenkijoje?“

Rusijos „nepavyks įtraukti į brangias ginklavimosi varžybas, kurios būtų destruktyvios mūsų ekonomikai“, bet „turėsime užtikrinti mūsų žmonių ir mūsų šalies saugumą“, pareiškė V. Putinas.

Daugelis baiminasi, kad nebelikus INF sutarties, kurią, anot Vašingtono, Maskva kelerius pastaruosius metus pažeidinėjo, gali kilti naujos pavojingos branduolinio ginklavimosi varžybos.

INF draudė JAV ir Rusijai turėti bet kokių nuo žemės paleidžiamų raketų – tiek su įprastais koviniais užtaisais, tiek branduolinių – galinčių nuskrieti nuo 500 iki 5 500 kilometrų. Šia 1987 metais sudaryta sutartimi siekta eliminuoti ištisą klasę branduolinių ginklų, dislokuotų Europoje Jungtinių Valstijų ir tuometės Sovietų Sąjungos.

Vašingtonas savo ruožtu neigia, kad jos atliktas bandymas yra ginklavimosi varžybų pradžia, ir tvirtina, kad neturi planų kurti branduolines galvutes galinčius nešti ginklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: "branduolinę galvutę galinčios nešti raketos „Tomahawk“ bandymas su leidimo įranga MK-41 patvirtino ankstesnius Rusijos įtarimus, kad JAV planuoja dislokuoti tokių ginklų Europoje" - ką gi, lenkai sutikę tas raketas pas save priimt patys sau paskelbė nuosprendį... jankams patinka kai žudosi kitos šalys (žydai siekia Osvencimą nuo žemės paviršiaus nutrint kad niekas apie jų aferas neprimintų)

Artūras

Artūras portretas
Putinas Prezidentas!nei litvinų KGB-prostitutė!

terroRussia

terroRussia  portretas
Liliputinas bijo būti pakartas raudonojoje aikštėje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių