V. Zelenskis: atsakomybė užtikrinti susitarimą dėl grūdų eksporto tenka JT

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Tautos (JT) yra atsakingos už Ukrainos ir Rusijos susitarimo dėl grūdų eksporto užtikrinimą. Susitarimu siekiama nutraukti Rusijos vykdomą Ukrainos grūdų eksporto blokadą Juodojoje jūroje ir neleisti kilti pasaulinei maisto krizei, praneša AFP.

„Rusija gali imtis provokacijų, bandyti diskredituoti Ukrainos ir tarptautines pastangas. Tačiau mes tikime Jungtinėmis Tautomis. Dabar joms tenka atsakomybė užtikrinti susitarimą“, – prezidentas V. Zelenskis sakė vaizdo įraše.

Rusijos ir Ukrainos susitarimas dėl grūdų eksporto Juodąja jūra buvo pasirašytas penktadienį Stambule, o Turkija ir JT – jo garantai.

Ukraina ir Rusija yra vienos didžiausių žemės ūkio produkcijos eksportuotojų, bet karas itin sutrikdė ukrainietiškų kviečių eksportą – kovos pakenkė derliui, o uostai buvo užblokuoti ir užminuoti.

Ukraina atsisakė pasirašyti bendrą dokumentą su Rusija, todėl kariaujančios šalys pasirašė du atskirus, bet identiškus dokumentus.

V. Zelenskis sako, kad susitarimas visiškai atitinka Ukrainos interesus, o šalies kariuomenė pilnai kontroliuos prieigą prie uostų.

Jis pažymėjo, kad šis žingsnis leis eksportuoti apie 20 mln. tonų pernykščio derliaus grūdų ir šių metų derlių, o turimų grūdų vertė siekia 10 mlrd. JAV dolerių.

Anot prezidento, tai taip pat palengvins Rusijos sukeltos maisto krizės pasekmes ir neleis kilti pasaulinei katastrofai, badui, kuris sukeltų chaosą daugelio valstybių politikoje, įskaitant tose, kurios padeda Ukrainai.

Tuo metu Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas sako, kad grūdų eksportas Juodąja jūra gali būti atnaujintas jau artimiausiomis dienomis.

„Susitarimas pasirašytas mūsų sąlygomis. Nebuvo jokios išdavystės“, – teigė jis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisUkrainos grūdaigrūdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių