Pereiti į pagrindinį turinį

V. Zelenskis: Kachovkos užtvankos susprogdinimas buvo vienas skaudžiausių nusikaltimų

2024-06-06 12:04

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį minint pernai Rusijos įvykdyto Kachovkos užtvankos susprogdinimo metines pareiškė, kad tai buvo vienas didžiausių nusikaltimų prieš aplinką ir ukrainiečius.

V. Zelenskis.
V. Zelenskis. / D. Labučio/ELTOS nuotr.

„Tai buvo sąmoningas ir iš anksto apgalvotas nusikaltimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė V. Zelenskis.

Praėjusių metų birželio 6 dieną Rusijos kariams susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką ir potvyniui užliejus pietinę Ukrainos dalį, šioje teritorijoje kilo milžiniška humanitarinė ir ekologinė katastrofa.

Ukrainos gynybos ministerijos duomenimis, Kyjivo kontroliuojamose teritorijose dėl sukeltų potvynių žuvo mažiausiai 32 žmonės.

Tuo metu Rusija praneša, kad jos okupuotoje teritorijoje žuvo 59 žmonės.

Tačiau praėjusiais metais naujienų agentūros „The Associated Press“ atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad vien Oleškuose žuvo mažiausiai šimtas žmonių.

Pasak V. Zelenskio, per incidentą nukentėjo dešimtys tūkstančių žmonių, o šimtai tūkstančių neturėjo galimybės gauti švaraus geriamojo vandens.

„Buvo užtvindytos didelės Ukrainos teritorijos, sunaikintas Kachovkos rezervuaras, kuris palaikė didžiausios Europoje Zaporižios atominės elektrinės stabilumą. Tiesiogines šio nusikaltimo pasekmes pajuto kaimyninės šalys Juodosios jūros regione“, – pridūrė prezidentas.

Jis taip pat padėkojo visiems, kurie padėjo gelbėjimo darbuose, suteikė pastogę nukentėjusiems žmonėms ir padėjo atkurti geriamojo vandens tiekimą regione.

V. Zelenskis pabrėžė, kad svarbu patraukti Rusiją atsakomybėn už Kachovkos hidroelektrinės susprogdinimą ir kitus karo nusikaltimus, įskaitant tyčinius išpuolius prieš civilius gyventojus.

Daugiau naujienų