V. Zelenskis stebėjo pirmojo Ukrainos eksportuojamus grūdus gabensiančio laivo krovą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aplankė vieną pietinį uostą, kad pamatytų, kaip kraunami eksportui skirti grūdai į Turkijos laivą, Kyjivui ir Maskvai sudarius susitarimą su Ankara ir Jungtinėmis Tautomis, siekiant atnaujinti dėl karo įstrigusį javų gabenimą Juodąja jūra, penktadienį pranešė ukrainiečių prezidentūra.

„Kraunamas pirmasis laivas nuo karo pradžios. Tai yra Turkijos laivas“, – prezidentūra citavo V. Zelenskį.

Prezidentūros paskelbtame vaizdo įraše matyti V. Zelenskis, stovintis prie laivo „Polarnet“ Čornomorsko uoste.

Pranešime sakoma, kad įgyvendinant planą, turinti padėti išgabenti į pasaulio rinkas milijonus tonų ukrainietiškų grūdų, įstrigusių dėl Rusijos vykdomos uostų blokados, pirmieji grūdų prikrauti laivai gali išplaukti „artimiausiomis dienomis“.

Maskvos karinė invazija praktiškai paralyžiavo Ukrainos kviečių eksportą, nes jos uostai buvo užblokuoti ir užminuoti. Be to, dėl besitęsiančių kovos veiksmų kyla pavojus ir naujam javų derliui Ukrainoje.

„Mūsų pusė visiškai pasiruošusi. Pasiuntėme visus signalus savo partneriams – JT ir Turkijai, o mūsų kariuomenė garantuoja saugumo padėtį“, – rašo prezidentūra.

„Infrastruktūros ministras palaiko tiesioginį ryšį su Turkijos puse ir JT. Laukiame iš jų signalo, kad galime pradėti“, – pranešime cituojamas V. Zelenskis.

Prezidentūra nurodė, kad grūdų eksportas prasidės išsiuntus kelis laivus, kurie jau buvo prikrauti grūdų, kai vasario gale prasidėjo Rusijos invazija, bet dėl karo nebegalėjo išplaukti.

Susitarimas nutraukti Rusijos blokadą, tapęs pirma reikšminga Maskvos ir Kyjivo sutartimi nuo invazijos pradžios, turi padėti sušvelninti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę, kai kuriose neturtingiausiose valstybėse smarkiai brangstant maisto produktams.

Ukraina, iki karo buvusi viena pagrindinių grūdų ir kitų žemės ūkio produktų eksportuotojų, nurodė ketinanti pagal naująjį planą išgabenti apie 20 mln. tonų produktų, kurių vertė – apie 10 mlrd. JAV dolerių (9,8 mlrd. eurų).

„Mums svarbu, kad Ukraina išliktų pasaulinio maisto saugumo garante“, – sakė V. Zelenskis, kurį uoste lydėjo Didžiojo septyneto (G-7) šalių ambasadoriai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojegrūdų eksportasVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių