V. Zelenskis: svarbu, kad Ukraina neprarastų tikėjimo, jog gali tapti ES ir NATO nare

Trečiadienį Lietuvoje prasidedant Ukrainos reformų konferencijai, šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis dėkojo Lietuvai už paramą, siekiant narystės Europos Sąjungoje ir NATO, tačiau kartu pažymėjo, kad iki šiol esą yra valstybių, abejojančių dėl tolesnės NATO ir ES plėtros galimybių. Tuo metu Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad šiuo klausimu dabartinėmis aplinkybėmis pavyko pasiekti maksimumą.

„Manyčiau, kad dabartinėmis aplinkybėmis Europos Vadovų Taryboje tiek NATO viršūnių susitikime mes pasiekėme maksimumą, ką šiuo metu galėjome pasiekti. Yra labai aiškiai deklaruota, kad atvirų durų politika išlieka ir 2008 m. Bukarešto susitarimas ir aiškios žinutės Ukrainai egzistavimas išlieka ir NATO neketina nuo to nusigręžti“, – trečiadienį prieš prasidedant Ukrainos reformų konferencijai žurnalistams sakė G. Nausėda.

Tuo metu Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad itin svarbu yra tai, jog ukrainiečiai, siekdami narystės NATO ir ES, apskritai neprarastų tikėjimo, jog šį tikslą realizuoti įmanoma. Pasak jo, nors Ukrainos integraciją remia ir Lietuva ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, tačiau esą yra ir tokių valstybių, kurios abejoja tolesnėmis ES ir NATO plėtros galimybėmis.

„Svarbu, kad Ukrainos tauta neprarastų tikėjimo, jog ES mato Ukrainą, kaip Sąjungos dalyvį. Kalbu tik apie kai kurias valstybes, nes kitos valstybės mus palaiko. Palaiko ir ponas Michelis, ir ponas Nausėda. Turime daug draugų, bet yra valstybių, kurios iki šiol abejoja dėl Ukrainos dalyvavimo ES ir NATO“, – spaudos konferencijoje kalbėjo V. Zelenskis.

Svarbu, kad Ukrainos tauta neprarastų tikėjimo, jog ES mato Ukrainą, kaip Sąjungos dalyvį.

Visgi G. Nausėda pabrėžė, kad visos šalys narės išlieka vieningos, remiant Ukrainos teritorinį vientisumą, ir išlaiko bendrą požiūrį dėl Krymo okupacijos. Nors Lietuvos vadovas ir sutiko, kad kartais dalis valstybių narių nėra itin entuziastingos dėl galimos plėtros, tačiau kartu pažymėjo, kad situacija nėra bloga ir ateityje galima pasiekti norimų rezultatų.

„Teko beveik su visais kolegomis kalbėtis, keistis nuomonėmis. Visi supranta, kad Ukraina yra Europos dalis, turi teisę į teritorinį vientisumą, nepripažįsta Krymo aneksijos. Tai yra pozicija, kuri mus vienija. Klausimas galbūt susijęs daugiau su apetitu plėstis Europos Sąjungai. Iš tikrųjų, kuomet vyksta derybos su kitomis kandidatėmis į ES, dėmesio Ukrainai, kaip potencialiai narei, kartais gal ir pritrūksta, bet tai tikrai nėra baisu“, – tikino G. Nausėda, kartu pabrėždamas, kad jis pats Ukrainos narystės ES ir NATO klausimu stengsis pasiekti dar daugiau.

Trečiadienį prasidėjusioje Ukrainos reformų konferencijoje Lietuvos ir Ukrainos vadovai kreipsis į tarptautinę bendruomenę, siekdami jos dėmesio ir paramos Ukrainos reformoms kelyje į Europos Sąjungą ir NATO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ooo

ooo portretas
kad neprarastu ,,tikejimo,, turetu ,,demokratines,, valstybes suselpti korumpuotai ukrainietiskai valdziai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių