V. Zelenskis tęsia kelionę po karo fronto zonas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį apsilankė Ukrainos šiaurėje esančioje Sumų srityje, tęsdamas savo kelionę po labiausiai nuo Rusijos invazijos nukentėjusius šalies rajonus.

Kelionė surengta tokiu metu, kai ukrainiečiai, kaip atrodo, vis intensyviau rengiasi kontrpuolimui.

Dviejuose su Rusija besiribojančio regiono miestuose V. Zelenskis susitiko su pareigūnais ir vietos gyventojais. Pačioje karo pradžioje Sumų sritį iš dalies buvo okupavusios Rusijos pajėgos, tačiau balandžio pradžioje jos iš regiono pasitraukė.

Ukrainos vadovas lankėsi Ochtyrkoje, kur praėjusiais metais vyko įnirtingi mūšiai – šis miestas taip ir nebuvo užimtas – ir pačioje invazijos pradžioje rusų užimtame Trostianecyje, kurį 2022-ųjų kovo 26-ąją Ukrainos pajėgos išvadavo.

Per pastarąsias septynias dienas V. Zelenskis lankėsi Chersono ir Charkivo srityse, kurių dalys pernai buvo atkovotos iš Kremliaus pajėgų, taip pat netoli rytinėje Donecko srityje esančio Bachmuto, kur vyksta įnirtingi mūšiai, ir Zaporižioje pietuose.

Per antradienį surengtas naujausias Rusijos atakas, per kurias buvo naudojami dronai, sklandančios aviacinės bombos ir sunkioji artilerija, žuvo mažiausiai trys civiliai gyventojai, o dar 43 buvo sužeisti, pranešė Ukrainos prezidento biuras.

Donecko regione rusams apšaudžius 12 miestų ir kaimų, žuvo du žmonės, o dar 34 buvo sužeisti. Rusai taip pat apšaudė pietinį Chersono miestą, kur buvo sužeisti penki žmonės. Sumų regione esančioje Bilopilioje Rusijos smūgis apgadino mokyklos pastatą ir daugiabutį.

Kreipdamasis į susirinkusią minią Ochtyrkos aikštėje, V. Zelenskis pažadėjo, kad mūšio nuniokotas miestas bus atstatytas.

Trostianecio geležinkelio stotyje, kur, pasak Ukrainos valdžios institucijų, rusai kankino karo belaisvius, jis pagerbė karius. Prezidentas taip pat susitiko su Ukrainos infrastruktūros ministru Oleksandru Kubrakovu.

Daugybė šio miesto pastatų yra apgadinti arba sugriauti.

Gerėjant orams ir Kyjivui sulaukiant Vakarų pažadėtos ginkluotės, vis labiau tikimasi ukrainiečių kontrpuolimo.

Vokietija vėlai pirmadienį pranešė pristačiusi Ukrainai žadėtus 18 tankų „Leopard II“. Jungtinė Karalystė, Lenkija, Kanada ir Norvegija taip pat pristatė pažadėtus tankus.

Rusija tęsia Ukrainos teritorijų bombardavimą iš toli, tačiau jos naktinės atakos, vykdomos Irano gamybos dronais kamikadzėmis „Shahed“, nedaro didelės žalos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad šalies kariuomenė antradienio naktį numušė 14 iš 15 Rusijos paleistų bepiločių orlaivių.

Pasak Kyjivo srities karinės administracijos, vieno numušto drono nuolaužos pataikė į administracinį pastatą vakarinėje sostinės dalyje ir sukėlė gaisrą. Aukų nebuvo.

Tuo metu Dnipropetrovsko srities gubernatorius Serhijus Lysakas teigė, kad ukrainiečių kariai naktį numušė du dronus, tačiau kitas dronas pataikė į privatų pramoninį objektą Dnipro mieste ir sukėlė gaisrą. Jam užgesinti prireikė kelių valandų.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras Zelenskiskaro fronto zonos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių