V. Zelenskis vyksta į G-7 susitikimą, Ukrainai atsivėrus galimybei įsigyti naikintuvų F-16

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį atvyksta į Hirošimą dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) derybose po to, kai gavo ilgai lauktą Jungtinių Valstijų paramą dėl galimybės įsigyti pažangių naikintuvų ir mokyti Kyjivo pilotus.

Ši reta tolimoji kelionė – tai proga pasitarti su sąjungininkais, tokiais kaip JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), taip pat siekti pagrindinių kviestinių galybių, įskaitant Indiją ir Braziliją, palankumo ir paramos aukščiausiojo lygio susitikime.

Netikėtas V. Zelenskio pasirodymas – anksčiau buvo tikimasi, kad jis pasirodys per vaizdo įrašą – įvyko po to, kai jis buvo sustojęs Džidoje ir kalbėjo Arabų lygai. Jis atskris šeštadienio popietę Prancūzijos lėktuvu, naujienų agentūrai AFP sakė diplomatinis šaltinis.

Jis atvyksta ką tik pasiekęs proveržį savo ilgalaikėje kampanijoje, kuria siekė įtikinti Vašingtoną, kad Ukrainai reikia naikintuvų F-16 .

Buvo linkstama teikti lėktuvus, tačiau Vašingtono parama yra labai svarbi, nes sąjungininkų įsigytai JAV įrangai reeksportuoti teisiškai būtinas jo pritarimas.

Anksčiau JAV kaip priežastį atsisakyti tiekti lėktuvus nurodė ilgą pilotų apmokymo laiką ir dideles išlaidas, o pareigūnai tvirtino, kad yra ekonomiškesnių būdų sustiprinti Kyjivo oro gynybą.

Tačiau dabar atrodo, kad F-16 greičiausiai papildys pažangių sistemų, įskaitant vakarietiškus tankus ir tolimojo nuotolio ginkluotę, sąrašą, kurį Ukrainos rėmėjai sutiko pateikti po pradinio pasipriešinimo.

J. Bidenas Japonijoje G-7 šalių lyderiams pareiškė, kad Vašingtonas pritars šiam prašymui, o V. Zelenskis šį žingsnį pavadino istoriniu sprendimu.

Pora susitiks Hirošimoje aptarti praktinio plano įgyvendinimo, sakė V. Zelenskis, o Baltieji rūmai pareiškė, kad J. Bidenas nekantriai laukia derybų, tačiau nepatvirtino jų datos.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) tvirtino, kad sprendimas dėl naikintuvų neatspindi JAV politikos posūkio.

„Niekas nepasikeitė. Mūsų požiūris į ukrainiečių aprūpinimą ginklais, medžiagomis ir mokymais atitiko konflikto aplinkybes“, – teigė jis žurnalistams Hirošimoje.

„Priėjome momentą, kai laikas pažvelgti į ateitį ir pasakyti: „Ko reikės Ukrainai,.. kad ji galėtų atgrasyti ir apsisaugoti nuo Rusijos agresijos?“ F-16, ketvirtos kartos naikintuvai, yra šio rinkinio dalis. Akivaizdu, kad pirmas žingsnis yra mokymai, o tada kartu su sąjungininkais, partneriais ir ukrainiečiais nustatysime, kaip toliau vykdyti faktinį aprūpinimą“, – teigė jis.

Hirošimoje taip pat vyks derybos su šalimis, kurios nėra didžiųjų šalių grupės narės, G-7 lyderiams bandant įtikinti besivystančias šalis, kad jos gali pasiūlyti diplomatinių ir ekonominių alternatyvų tokioms šalims kaip Kinija.

Japonijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad V. Zelenskis vyksiančiose derybose dėl Ukrainos su G-7 lyderiais dalyvaus sekmadienį, taip pat sesijoje dėl taikos ir stabilumo, kurioje taip pat dalyvaus pakviestos šalys, kurios nėra G-7 narės.

Ukrainos prezidentas taip pat susitiks su lyderiais, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) ir Japonijos ministrą pirmininką Fumio Kishidą (Fumiją Kišidą).

Blokas jau paskelbė naujas sankcijas Maskvai ir penktadienį pažadėjo numalšinti Rusijos karo mašiną.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisDidžiojo septyneto derybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių