Pereiti į pagrindinį turinį

Valdžia vilioja meduoliu

2009-06-17 23:59
Mitingas: protesto akcijos dalyviai įsitikinę, kad valdžia suklastojo rinkimų rezultatus.
Mitingas: protesto akcijos dalyviai įsitikinę, kad valdžia suklastojo rinkimų rezultatus. / AFP nuotr.

Iraną sukrėtę milžiniški protestai davė rezultatų. Šalies aukščiausioji priežiūros institucija – Sergėtojų taryba – paskelbė, kad perskaičiuos ginčijamus prezidento rinkimų balsalapius.

Nori pakartotinių rinkimų

Tokią nuolaidą opozicijai padariusi valdžia tikėjosi opozicijos pritarimo. Tačiau įtakingas pralaimėjusio kandidato Miro Hosseino Mousavi sąjungininkas Mehdi Karroubi pareiškė, kad jie nori pakartotinio balsavimo, o ne kad būtų perskaičiuotas "kelių balsadėžių" turinys.

Penktadienio rinkimuose, kaip buvo paskelbta, didžiule persvara buvo perrinktas dabartinis prezidentas, griežtosios linijos šalininkas Mahmoudas Ahmadinejadas. Jo pergalė išprovokavo masinius protestus ir riaušes. Kai kurių agentūrų duomenimis, pirmadienį vykęs milijono žmonių mitingas baigėsi kraujo praliejimu. Per susirėmimus su policija žuvo septyni žmonės.

Reikalavimų nesvarstys

Pagrindinis opozicijos lyderis M.H.Mousavi pareiškė nemanantis, kad balsų perskaičiavimas duos kokį nors rezultatą, ir pateikė apeliaciją Sergėtojų tarybai, kad ši panaikintų rinkimų rezultatus. Tačiau aukščiausioji šalies priežiūros institucija tokią galimybę atmetė. "Remiantis įstatymu, pralaimėjusių kandidatų reikalavimo anuliuoti balsavimą negalima svarstyti", – valstybinei televizijai sakė atstovas Abbasali Kadkhodai.

Taip pat pranešama, kad valdžia pradėjo represijas prieš opozicijos šalininkus. Vakar Teherane areštuoti du garsūs reformų šalininkai. Saeedas Hajjarianas ir Mohammadas Ali Abtahi – artimi buvusio prezidento, reformų šalininko Mohammado Khatami padėjėjai – buvo areštuoti savo namuose, prieš aušrą.

Vidaus reikalas

Didžiausi nuo 1979 m. islamo revoliucijos antivyriausybiniai protestai ir riaušės Irano sostinėje kilo šeštadienį. Tai buvo žmonių reakcija į tai, kad penktadienį vykusių rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas, griežtosios linijos šalininkas M.Ahmadinejadas.

Pasaulio politikai atsargiai komentuoja rinkimų rezultatus Irane. Nei JAV, nei ES neremia Irano opozicijos, bent jau oficialiai. Tai, kad Irano prezidentas perrinktas, Rusija vadina vidaus reikalu.

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas tokią nuomonę išdėstė netrukus po to, kai į šalį su vizitu atskrido pats M.Ahmadinejadas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų